REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Igor Dodon – PREŞEDINTE cu 52,18% din voturi. Maia Sandu – 47,82% din sufragii

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a reuşit să obţină 52,2% din voturile exprimate în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în timp ce proocidentala Maia Sandu a strâns 47,8% din sufragii, după centralizarea a 95,48% din procesele-verbale. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.
Iulian Tudor
12 nov. 2016, 19:08
REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Igor Dodon - PREŞEDINTE cu 52,18% din voturi. Maia Sandu - 47,82% din sufragii

UPDATE: Au fost procesate toate procesele verbale. Astfel, potrivit datelor CEC, Igor Dodon a obţinut 52,18%, în timp ce candidatul PAS, Maia Sandu a obţinut 47,82%.

Totuşi, acestea sunt considerate rezulate parţiale, urmând ca Comisia Electorală Centrală să primească procesele verbale în orginal şi să întocmească un proces-verbal de totalizare a alegerilor.

UPDATE: Candidantul PSRM Igor Dodon a câştigat alegerile şi astfel devine al treilea preşedinte al ţării, ales prin vot direct de popor. După procesarea a 99,90% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 52,29% din sufragii. Oponenta sa, candidata PAS, Maia Sandu a obţinut 47,71% din sufragii. 

UPDATE: Candidantul PSRM Igor Dodon a câştigat alegerile şi astfel devine al treilea preşedinte al ţării, ales prin vot direct de popor. 

După procesarea a 99,76% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 52,43% din sufragii. 

Oponenta sa, candidata PAS, Maia Sandu a obţinut 47,57% din sufragii. 

UPDATE Proteste la sediul Comisiei Electorale Centrale din Chişinău 

Mai multe persoane protestează în continuare în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot, scrie deschide.md.Tinerii scandează sloganele de la protestele din 2009 în faţa sediului CEC.De asemenea, toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, iar protestele continuă în întuneric, cu drapele fluturate în aer. Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

UPDATE: „Înțeleg foarte bine responsabilitatea ce îmi revine. Înțeleg că nu va fi simplu. Vă promit că voi fi președintele tuturor”, al celor „de dreapta” și al celor „de stânga”, al celor care vor în UE și al celor care vor alături de Rusia, a spus Dodon la sediul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM).

El a felicitat-o pe contracandidata sa proeuropeană Maia Sandu pentru că a obținut un „rezultat foarte bun”.

„Vreau să vă mulțumesc pentru o campanie electorală dură, dar foarte bună. Dar vă rog să calmăm spiritele. Nu avem nevoie de ură în societate”, a spus Dodon.

UPDATE. Traian Băsescu, reacție pe Facebook. „Îmi pare rău Maia Sandu, nu atât pentru tine, pentru că oamenii politici nu stârnesc niciodată compasiune, dar îmi pare tare rău că cetățenii Republicii Moldova, prin votul lor, au dat o amânare parcursului european al țării. Oricum, eu voi continua să susțin parcursul european și drumul către UNIREA cu România al țării din stânga Prutului”, a scris Băsescu, duminică seară, pe Facebook.

 UPDATE: Candidantul PSRM Igor Dodon a câştigat alegerile şi astfel devine al treilea preşedinte al ţării, ales prin vot direct de popor.  

După procesarea a 96,83% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 55,17% din sufragii.  

Oponenta sa, candidata PAS, Maia Sandu a obţinut 44,83% din sufragii. 

UPDATE: Au fost procesate 95,48% dintre procesele verbale: Igor Dodon – 55,39%, Maia Sandu – 44,61% din voturi.

UPDATE Socialistul Igor Dodon este câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, după centralizarea a 95,48% din procesele verbale

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, dintre care 133.967 de persoane au votat doar în secţiile din străinătate până la ora 22.00.

 

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rândul comuniştilor moldoveni şi s-a alăturat legislativului ca deputat în urma alegerilor generale din 2009.

UPDATE Au fost procesate 93,03% dintre procesele verbale: Maia Sandu – 44,28% Igor Dodon – 55,72%

UPDATE: Au fost procesate 91,11% dintre procesele verbale: Maia Sandu – 44,14% Igor Dodon – 55,86% UPDATE: Au fost procesate 87.31% dintre procesele verbale: Maia Sandu – 43,78% Igor Dodon – 56,22%  

UPDATE Au fost procesate 86.06% dintre procesele verbale: Maia Sandu – 43,72% Igor Dodon – 56,28%

UPDATE Reprezentanţii CEC au anunţat, la ora 22.00, că mai sunt deschise 17 secţii de votare din străinătate. Trei secţii de votare din afara ţării şi-au prelungit cu două ore programul – la Tel Aviv, la Consulatul din Bucureşti şi la Treviso. De asemenea, a fost prelungit programul şi la două secţii de vot din Republica Moldova, informează news.ro. 

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a obţinut 2907 voturi la secţia amenajată la Ambasada Moldovei din Bucureşti, iar candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon, numai 83. În România au votat 16.126 de cetăţeni moldoveni.

Buletinele de vot de la secţia din ambasadă au fost utilizate integral cu două ore înaintea închiderii oficiale a urnelor, astfel că cei care încă mai stăteau la coadă au trebuit să se mute la secţia consulară, unde mai era amenajată o secţie de votare.

Autorităţile electorale au anunţat că socialistul Igor Dodon a strâns 100% din voturile exprimate în satul Grizniţa din raionul Briceni, situat în nord-vestul Republicii Moldova. Rezultatele parţiale ale celui de-al doilea tur prezidenţial vor apărea în următoarele ore, în timp ce buletinele de vot sunt numărare în fiecare secţie, transmite Unimedia.

După închiderea urnelor, Igor Dodon a îndemnat cetăţenii să-şi păstreze calmul, indiferent de rezultatele alegerilor.

Maia Sandu a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că acest scrutin al alegerilor prezidențiale a fost prost organizat, dat fiind faptul că mai multe secții de votare de peste hotare au rămas fără buletine de vot, iar mai mulți moldoveni nu au putut să-și exercite votul.

Primele rezultate vin de la Moscova. La Consulat au votat pentru Dodon 2670 de alegători, iar pentru Maia Sandu 323. 7 buletine au fost declarate nevalabile, potrivit unimedia.info.

UPDATE Prezența la urne a ajuns la aproape 53% din numărul total de alegători la 20:10. Până la această oră au votat aproape 1,58 de milioane de alegători dintre care aproximativ 126.000, sau aproape 8% din totalul alegătorilor la secțiile de votare din străinătate. 

UPDATE Prezența la urne a depășit 50% din numărul total de alegători la 18:10. Până la această oră au votat aproape 1,49 de milioane de alegători dintre care aproximativ 108 mii, sau 7,2% din total la secții de votare din străinătate. 

UPDATE Peste 1,3 milioane de persoane au votat până la ora 17.00 (46.77%) în cadrul turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, transmise on-line. În turul I, până la aceeași oră votaseră 42.8%, adică peste 1 240 000 de alegători.

UPDATE Peste 1,1 milioane de persoane au votat până la ora 15.00 (39,99%) în cadrul turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, transmise on-line.

Mii de cetăţeni moldoveni stau la cozi, duminică, la secţiile de votare din străinătate pentru a vota noul preşedinte, după ce în ultimele zile s-au organizat pe Facebook. Cozi lungi de aşteptare sunt la multe secţii de vot din străinătate, iar peste 1.000 de persoane ar aştepta să-şi exprime opţiunea electorală doar la intrarea în cele două secţii existente în Moscova. De asemenea, cozi lungi s-au format şi în localitatea italiană Mestre, dar şi la Milano, iar sute de alegători moldoveni aşteptau în faţa secţiei din Londra.

UPDATE Alegătorii moldoveni stau la cozi lungi pentru a vota în secţiile de vot din străinătate

Peste 6.000 de buletine de vot au fost aduse de autorităţile electorale moldovene pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Moscova. Însă, cozi lungi s-au format de la primele ore ale dimineţii la secţiile de vot din metropola rusă, unde 1.000 de alegători moldoveni încearcă să-şi aleagă viitorul preşedinte, informează news.ro.

Pe pagina de Facebook ”Adoptă un vot” zeci de moldoveni au adăugat poze şi materiale video cu cozile de la secţiile de vot din mai multe oraşe europene.

În Londra, peste 569 de alegători moldoveni au votat până la ora locală 9.00 (11.00 ora României), prezenţa fiind mai ridicată decât în primul tur al scrutinului prezidenţial.

De asemenea, cozile s-au majorat considerabil în localitatea italiană Mestre. Aici, peste 400 de persoane au votat până la ora locală 10.00 (11.00 ora României).

În Mestre, favorita alegătorilor moldoveni în primul tur prezidenţial a fost de departe prooccidentala Maia Sandu.

Sute de alegători moldoveni stau la coadă şi în Frankfurt. În localitatea germană au votat peste 500 de moldoveni până la ora localală 10.00 (11.00 ora României).

Zeci de cetăţeni moldoveni stau la coadă, duminică, şi în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti. Încă de la ora 10.00 a început să se formeze coadă la intrarea în Ambasada Republicii Moldova, unde cetăţenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul României aşteaptă să-şi voteze favoritul pentru funcţia supremă în stat. Majoritatea celor care aşteaptă să voteze sunt tineri, însă sunt şi persoane mai în vârstă sau familii cu copii.

UPDATE Candidatul PAS, Maia Sandu, a votat: „Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga”

Candidatul PAS, Maia Sandu, s-a arătat încrezătoare că va câştiga alegerile, dacă acestea vor fi corecte. „Vreau să vă rog să fim vigilenţi astăzi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem”, a spus Maia Sandu, după ce a votat.

Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţări, am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit şi de care sunt tare impresionată. Am votat pentru oamenii care cred în corectitudine, în muncă cinstită, în educatie, în bun simţ. Le multumesc celor care s-au mobilizat şi au ajuns la vot, am demonstrat că suntem mulţi şi suntem puternici. Îi rog pe cei care nu au ajuns la vot să facă acest lucru. Votul dumneavoastră este foarte important pentru noi toţi. Vreau să vă rog să fim vigilenţi astăzi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem, aşa cum am demonstrat ăi până acum„, a declarat Sandu, după ce a votat.

Ea le-a mulţumit şi cetăţenilor moldoveni din diaspora care au mers în număr mare la vot.

Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga. Vreau să-i rog pe toţi cetăţenii să fie calmi şi să aşteptăm rezultatele. Eu sunt încrezătoare că noi vom învinge„, a adăugat Maia Sandu.

Candidatul PAS a mai spus că au fost deja înregistrate anumite încălcări, însă o decizie asupra acestui lucru va fi luată numai după ce vor fi analizate toate rapoartele CEC, dar şi ale observatorilor, menţionând că ea contează pe vigilenţa observatorilor, dar şi a cetăţenilor.

Întrebată care vor fi primele lucruri pe care le va face în calitate de preşedinte, Maia Sandu a declarat că va reda încrederea cetăţenilor în statul Republica Moldova. Pentru asta va numi în funcţiile pe care poate preşedintele RM să le numească, oameni cinstiţi şi oneşti.

Peste trei milioane de moldoveni au fost aşteptaţi duminică, la urne, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care s-au înfruntat socialistul Igor Dodon şi prooccidentala Maia Sandu. Este pentru prima oară după 15 ani când moldovenii îşi desemnează şeful statului prin vot direct.

UPDATE Peste 633.000 de persoane au votat până la ora 12.00 (22,16%) în cadrul turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, transmite Radio Chişinău.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, până la ora 12.00 se înregistrase o prezență mai mare la vot cu aproximativ 10 mii de persoane, rata de participare fiind de 22,6 %. În diasporă, până la ora 12.00 au votat 28.373 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

UPDATE Traian Băsescu, proaspăt cetăţean moldovean, a votat duminică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. El a declarat că a pus ștampila pe candidatul care în timpul campaniei electorale a afirmat constant că va menține parcursul european al Chișinăului și apropierea de România.

El a postat şi pe Facebook fotografii de la secţia de votare din ambasadă şi a scris un mesaj scurt:

„Am votat pentru drumul Republicii Moldova spre Europa. Am votat pentru o ţară a valorilor şi nu o ţară a oligarhilor. Am votat pentru Maia Sandu. 

Moldoveni din România, mergeţi la vot şi apăraţi-vă drepturile voastre şi viitorul prin vot pentru Maia Sandu!”.

Citeşte şi: Traian Băsescu, primul vot ca cetăţean moldovean: Am votat pentru Maia Sandu GALERIE FOTO

UPDATE Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, este convins că va obţine victoria în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. El a declarat că cetăţenii vor pace şi i-a îndemnat pe oponenţii săi să recunoască rezultatele scrutinului, potrivit deschide.md.

Majoritatea cetăţenilor vor ca ţara să meargă într-o direcţie mai bună. Eu voi fi un preşedinte al tuturor, indiferent de viziuni. Scopul nostru este ca viaţa să fie mai bună. Cetăţenii vor pace, ca situaţia să se liniştească, ca să trăiască mai bine. Eu sper că noi nu vom ajunge la proteste. Doresc ca oponenţii să monitorizeze procesul de votare, iar după pronunţarea rezultatelor să le recunoască„, a spus Igor Dodon, după ce a votat.

Până la ora 09:30, votaseră peste 160.000 de persoane, respectiv 5,68% din numărul total de alegători, prezenţa fiind mai mică faţă de primul tur. Potrivit datelor CEC, în primul tur până la ora 09:30 au votat 212.569 de persoane, respectiv 7,51%.

UPDATE Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și-a exprimat, duminică, speranța că noul președinte al țării va colabora cu guvernul pentru implementarea reformelor elaborate până acum.

Sper foarte mult ca noul președinte ales să se dezică de retorica electorală, să lucreze de comun acord cu guvernul, să se documenteze în primul rând în legătură cu tot ce a reușit să facă guvernul până acum. În această perioadă avem o foaie de parcurs realizată, acum un acord cu Fondul Monetar Internațional și suntem foarte avansați în negocieri cu Banca Mondială„, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, după ce și-a exprimat votul, la Chișinău, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit Agerpres.

Îmi doresc foarte mult și sper ca noul președinte să tragă în aceeași direcție cu guvernul, pentru că avem elaborate reforme foarte importante și aceste reforme trebuie implementate, trebuie duse până la capăt, în primul rând în interesul cetățenilor Republicii Moldova„, a adăugat șeful executivului de la Chișinău.

UPDATE Secțiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au deschis duminică dimineață în Republica Moldova. Moldovenii sunt aşteptaţi până la ora 21.00 să îşi aleagă preşedintele.

În total au fost deschise 2081 de secții de vot atât în țară, cât și peste hotare. În afara țării au fost deschise 100 de secții de votare.

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial, considerat crucial pentru viitorul țării.

Socialistul Igor Dodon a câștigat primul tur de scrutin, desfășurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi). Maia Sandu, candida forțelor proeuropene, s-a plasat pe poziția a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezența la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de Parlament.

Primele lucruri pe care le va face Maia Sandu, dacă va ajunge preşedinte

1. Candidata dreptei îşi propune să cureţe clasa politică de corupţi şi hoţi. “Voi începe cu procurorul general, pe care îl voi numi în cadrul unui concurs corect. Să fie o persoană integră, independentă”, a spus ea, potrivit news.ro.

2. Furtul miliardarului de dolari din băncile moldovene şi recuperarea prejudiciului se află, de asemenea, în fruntea agendei Maiei Sandu. “Să avansam în anchetarea furtului miliardului. Voi face demers la toate instituţiile străine, la guvernele străine. Voi urmări zilnic cum se desfăşoară aceste anchete”, a promis ea.

3. Şi unitatea ţării este una dintre priorităţile candidatei proeuropene. “Voi lupta pentru coeziunea societăţii. Suntem divizaţi ani la rând de politicieni iresponsabili. Voi fi preşedintele tuturor”, promite ea.

Primele decrete pe care le va semna Igor Dodon, dacă va ajunge preşedinte 

1. Primul decret pe care intenţionează să îl semneze socialistul, dacă va câştiga alegerile, va viza miliardul furat. “Miliardul furat trebuie să fie întors de hoţi. Voi anula legislaţia care pune pe spatele cetăţeanului miliardul furat din cele trei bănci”, a spus el.

2. Printre priorităţile lui Dodon se numără şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova. “Vom relua parteneriatul cu Rusia pentru a reveni cu produsele noastre pe piaţă din Federaţia Rusă”, a declarat el.

3. Lupta împotriva celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România se află, de asemenea, pe agenda lui Dodon. “Eu voi insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldoveneacă”, a spus Dodon, într-una dintre ultimele confruntări electorale cu Maia Sandu. 

Cetăţenii moldoveni pot vota în opt secţii deschise în România

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016. Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie opt secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova. La Bucureşti vor fi organizate două secţii de vot – la sediile Ambasadei Republicii Moldova şi Consulatului, în timp ce în restul oraşelor va fi amenajată câte o secţie. Astfel, la Iaşi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galaţi, la Universitatea ”Dunărea de Jos”; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă ”Ion Vidu”; la Braşov, la Casa de Cultură a Studenţilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studenţilor; la Constanţa, la Cantina Studenţească din incinta Universităţii ”Ovidius”; la Bacău, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”; la Suceava, la Universitatea ”Ştefan cel Mare”; la Craiova, la sediul universităţii.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

100 de secţii de vot vor fi amenajate în 33 de ţări în care locuiesc cetăţeni moldoveni.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Şi fostul preşedinte Traian Băsescu va vota, duminică, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus, pe 3 noiembrie, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. El a precizat că va vota cu Maia Sandu, pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Traian Băsesc îndeamnă cetăţenii moldoveni să meargă la vot

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Arad, că va vota, duminică, la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, „alături de cetăţenii Republicii Moldova care vor democraţie”. 

Avem candidatul comunist, Igor Dodon. Acest om le spune moldovenilor că vrea să anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, că vrea ca Republica Moldova să meargă în Uniunea Vamală a Moscovei şi îi condamnă astfel la sărăcie, pentru că nu trebuie să priveşti departe, ci doar la Republica Belarus, care de la bun început a optat pentru Uniunea Vamală a lui Putin şi să vezi ce înseamnă să fii acolo: sărăcie, înapoiere, izolare„, a spus Traian Băsescu.

Despre celălalt candidat, Maia Sandu, preşedintele PMP a afirmat că „este candidatul care îşi doreşte ca Republica Moldova să îşi continue drumul spre vest, să continue democratizarea ţării, să facă democraţia funcţională în Republica Moldova„.

În acest context, Traian Băsescu a lansat un „apel special” la vot către cei 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova care trăiesc pe teritoriul României, către cei 20.000 de tineri din Republica Moldova aflaţi la studii în licee şi universităţi din România”. 

Cine sunt cei doi candidaţi: Igor Dodon şi Maia Sandu

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor la preşedinţia Republicii Moldova, este un economist care a îndeplinit funcţia de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei şi Comerţului în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi din anul 2006 până în 2 septembrie 2009, potrivit Mediafax. Începând din anul 2009, Dodon este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind iniţial ales pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). În anul 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc a părăsit fracţiunea PCRM din Parlament, cei trei aderând ulterior la Partidul Socialiştilor. Igor Dodon este ales în acelaşi an preşedintele partidului.

CITEŞTE ŞI: Candidatul comuniştilor, Igor Dodon, promite că elimină Bacalaureatul

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate la preşedinţia Republicii Moldova, are 44 de ani şi a studiat managementul la ASE în Moldova, apoi a făcut un masterat în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, iar între 2009 şi 2010- un masterat în administraţie publică în SUA, la Harvard Kennedy School of Government. A lucrat din 2010 până în 2012 la Washington, pe postul de consilier al directorului executiv, apoi a revenit în Moldova, unde a fost numită ministru al Educaţiei, rezistând în mai multe guverne, până în 2015: în guvernul Vlad Filat, apoi în guvernul Iurie Leancă şi cel al lui Chiril Gaburici. În iulie 2015, a fost propunerea PLDM pentru postul de premier, însă pentru că a pus condiţii intransigente, nu a fost susţinută de celelalte partide din alianţa în care se afla PLDM, în locul ei fiind desemnat Valeriu Streleţ. La finalul lui 2015, şi-a lansat propria platformă politică de dreapta, „În pas cu Maia Sandu”, care ulterior a devenit Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

CITEŞTE ŞI: Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu se obligă să scoată ţara din comă

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Au votat peste 5 milioane de alegători. Update
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Dispar micii. Situația este catastrofală
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar putea fi motivul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Poliția din București investighează filmările europarlamentarei Diana Șoșoacă din cabina de vot
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIA de VOTARE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy