Ţăranii îşi vând pământul pentru că statul nu le facilitează asocierea

România mai bifează un record negativ. În ţara noastră, sunt nu mai puţin de 3,8 milioane de exploataţii agricole. Mai mult de jumătate dintre acestea măsoară sub un hectar şi nu pot asigura celor ce le exploatează un trai decent. Mai puţin de 1% din firmele care fac agricultură în România deţin, în schimb, 44% din suprafaţa agricolă a ţării.
Romania TV
15 iun. 2012, 08:38
Ţăranii îşi vând pământul pentru că statul nu le facilitează asocierea

Institutul de Economie Socială (IES), în parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV), a lansat rezultatele primei anchete de teren reprezentative la nivel naţional, în rândul asociaţiilor de fermieri şi a celor de proprietari de păduri, obşti şi composesorate, din România.

Potrivit studiului, 75% din populaţia de la ţară trăiesc la limita subzistenţei. De asemenea, 37% din persoanele care trăiesc în mediul rural, adică peste un milion de cetăţeni sunt lucrători familiali neremuneraţi, persoane care trăiesc în şi din gospodăriile ţăraneşti, fără a avea vreo remuneraţie sub formă de salariu sau plată în natură pentru activitatea agricolă desfăşurată. Astfel că, mulţi dintre aceia care muncesc pământul propriu nu ar reuşi să supravieţuiască fără ajutor de la stat. „Asocierea în mediul rural a fost oprită de istorie şi de ajutorul social care a transformat ţăranul român în asistat social”, a spus Valeriu Popa, preşedintele Asociaţiei Obştilor Vrâncene.

Ce trebuie făcut

Singura metodă prin care se va putea ieşi din această situaţie este cea a asocierilor. „Singura salvare pentru cei care lucrează în agricultură sunt politici şi programe care să ajute asociaţiile agricultorilor să se consolideze şi să se capitalizeze corespunzător. Aceasta ar fi şi singura soluţie pentru creşterea productivităţii şi pentru ca agricultura să se transforme într-un sector care contribuie efectiv la bugetul statului. Asocierea nu este posibilă în condiţiile actualelor bariere fiscale. Statul a avut în vedere până acum asociaţiile numai ca forme de reprezentare, nu ca forme de organizare care ar putea aduce un venit corect agricultorilor. Şi programul Naţional de Dezvoltare Rurală a avut în vedere mai ales dezvoltarea producătorului individual şi nu a formelor asociative şi refacerea unor filiere corespunzatoare de produs”, a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar.

Câteva de firme deţin monopolul în agricultură

Potrivit IES 99,20% din exploataţiile agricole din România sunt ferme de subzistenţă individuale, în timp ce 0,80% din acestea sunt exploataţii agricole cu personalitate juridică. „0,80% din exploataţiile agricole (adică cele cu personalitate juridică) deţin controlul asupra a 44% din suprafaţa agricolă a României”, potrivit IES.

Din cele 44% de suprafeţe agricole cu personalitate juridică, 8% sunt deţinute de investitori străini, respectiv 700.000 de hectare de teren arabil. Pentru că nu sunt mulţumiţi cu viaţa pe care o duc, cei ce-şi muncesc singuri terenurile agricole încearcă să scape de ele, întrucât „fenomenul înstrăinării terenului este în creştere”. „Asociaţiile agricole nu s-au dezvoltat corespunzător, în servicul membrilor, ele au fost create de investitori sau de specialişti şi nu contribuie corepunzător la bunăstarea micului producător sau deţinător de terenuri agricole sau silvice”, a subliniat Viorica Boboc, Consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În Uniunea Europeană, formele asociative deţin peste 80% din piaţa de produse agricole.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...