Oficiul de statistică din Grecia (Elstat) a informat că în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, PIB a crescut cu 0,5%, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Tehnic, două trimestre consecutive de creștere a PIB reprezintă încheierea recesiunii.
„Economia greacă nu a cunoscut un ritm de creștere comparabil după primul trimestru din 2008”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului grec Dimitris Tzanakopoulos.
Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2016 atât Guvernul de la Atena cât și Comisia Europeană mizează în continuare pe un recul al PIB-ului Greciei de 0,3%, urmând ca abia în 2017 Grecia să înregistreze o creștere anuală, de 2,7%.
Potrivit Agerpres, exceptând un scurt răgaz în 2014, economia Greciei s-a contractat constant începând din 2008 pe măsură ce creditorii internaționali (Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional) au impus măsuri dure de austeritate în schimbul împrumuturilor destinate să mențină țara pe linia de plutire. Însoțite de tăieri de salarii și pensii precum și de majorări de taxe, aceste măsuri de austeritate au avut un impact devastator asupra cererii interne și cheltuielilor de consum, motoarele economiei Greciei.
La șase luni de la venirea sa la putere, la începutul lui 2015, Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a fost nevoit să accepte un al treilea plan de asistență. În schimb, în luna mai a acestui an, partenerii din zona euro și FMI au convenit, în principiu, o ușurare a datoriei Greciei, dar până acum nu au căzut de acord asupra ritmului și amplorii unei restructurări pe termen lung a datoriei. Germania, principala forță economică a UE, a cerut amânarea unui astfel de reduceri pentru finalul lui 2018.