„În ceea ce privește gazele naturale, Autoritatea a stabilit un minimum necesar de 1,7 miliarde (mc) pentru a fi înmagazinat. Înmagazinarea Romgaz este de 2,4 miliarde de metri cubi, aproximativ aceeași cantitate ca și anul trecut. În acest an, datorită prețurilor internaționale scăzute, cel puțin sub valoarea gazelor domestice înmagazinate, s-au înregistrat aceste contracte importante de import. În primele 10 zile ale lunii noiembrie s-au consumat din depozite 40 milioane de metri cubi. De exemplu, în 2012, în luna noiembrie, din depozite s-au consumat peste 340 de milioane”, a spus Havrileț.
El a precizat că se așteaptă ca în noiembrie consumul să fie de 100 milioane de metri cubi.
„Prevedem ca în această lună să fie undeva la maxim 100 milioane de metri cubi, datorită importului, care este la un nivel de 25% din consumul zilnic. Practic, din 44 de milioane de metri cubi care este consumul zilnic în această perioadă, 10 milioane în medie vin din import. Sunt furnizori care folosesc această sursă având în vedere prețul competitiv, dacă ne raportăm la prețul de referință”, a mai arătat președintele ANRE.
ANRE: Furnizorii sunt obligaţi să aibă stocuri de gaze pentru iarnă de 18,3 milioane de MWh
În urmă cu o săptămână, Havrileț declara că România ar putea importa 40% din consumul național de gaze în această iarnă, întrucât prețul gazelor pe piețele internaționale va fi chiar și cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producție internă aflate în depozite.
El a amintit că prețul plătit de populație este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută.
„De la 1 aprilie se desființează sistemul de stabilire a prețului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a prețului pentru consumatorul casnic, în condiții de liberalizare. Acest lucru înseamnă că un consumator de pe piață, indiferent dacă este casnic sau nu, consumă un coș de gaze, unde intră gaze de import, gaze din producția domestică curentă, precum și gaze din depozite. Aceste trei surse formează un coș, care va fi în continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimentează piața casnică să asigure cel mai bun echilibru în sensul păstrării unui preț cât mai mic”, explica președintele ANRE.