Aceste plante protejează ficatul

Într-o eră în care mersul pe jos este un moft, mâncarea bio - un lux, iar restaurantele pentru nefumători erau, până de curând, rarități, nu e de mirare că multe persoane se plâng de probleme ale ficatului. În ajutorul acestuia vine natura, care oferă o selecție de plante care-l pot proteja.
Romania TV
15 nov. 2016, 14:49
Aceste plante protejează ficatul

Ficatul este un organ complex, care realizează o multitudine de funcții metabolice. Între altele, acesta intervine în producerea proteinelor din sânge, produce acizii biliari și asigură detoxifierea organismului prin intermediul sistemelor enzimatice. Acesta poate fi afectat negativ de alimentația neechilibrată și stilul de viață dezorganizat, de consumul de alcool, de abuzul de medicamente, precum și de aerul poluat din marile orașe sau din orășelele industriale. De aceea este important să îl protejezi.

În România, anul trecut erau peste 700.000 de persoane afectate de virusul hepatitei C, iar peste 1.000 dintre ei mor anual din cauza bolii.

Armurariul, cel mai puternic remediu natural

În medicina naturistă se folosesc rădăcinile și fructele (semințele) recoltate după căderea frunzelor. Principiile active ale plantei au acțiune hepatoprotectoare, protectoare și curativă asupra ficatului. Planta ţepoasă, care crește până la 1 metru înălţime, face flori roşiatice, cu seminţe cu gust amărui – din care se extrage silimarina sau ciulinul laptelui, cum i se mai spune.

Prepară o infuzie dintr-o lingură de armurariu la o cană de apă fierbinte (nu clocotită). Pentru un efect mai puternic, râșnește semințele până obții o pulbere, pe care o poți păstra maxim 4-5 zile într-un recipient închis ermetic, la loc răcoros, ferit de lumină. Ia câte o linguriță de 4 ori pe zi, înainte de masă. Ține pulberea sub limbă, 10-15 minute, apoi înghite și bea un pahar cu apă.

Dacă vrei să prepari singură tinctura (aceasta fiind cea mai convenabilă, datorită termenului de valabilitate de până la 2 ani), amestecă 50 g pulbere de silimarină cu alcool alimentar cât cuprinde. Lasă la macerat 14 zile înr-o sticlă închisă ermetic. Strecoară soluția și pune-o în sticluțe mici. Ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Armurariul se folosește cu prudență în ultimul trimestru de sarcină.

Citeşte şi  6 simptome ale cancerului de ficat

Păpădia stimulează producția de bilă

Tija și florile se pot recolta de primăvara până toamna și este o plantă protectoare a ficatului. Îl poți administra sub formă de infuzie – 2 linguri la o cană de apă, lăsat la infuzat 10 minute. Bea 2-3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

De asemenea, poți prepara un suc din rădăcinile recoltate toamna. Amestecă 100 ml de suc cu 18 ml alcool de 90 de grade, 15 ml glicerină și 17 ml apă – și bea câte 1-2 linguri pe zi. Pentru insuficiență hepatică sau hepatită cronică, ține o cură cu tije crude. Acestea stimulează producția de bilă, îmbunătățind funcțiile hepatice și starea generală de sănătate. Culege tijele cu tot cu flori, pe care le rupi abia când le consumi. Trebuie să mănânci zilnic 5-10 tulpini spălate. Urmează tratamentul minim 14 zile.

Brusturele reface celulele deteriorate

Rădăcina de brusture trebuie recoltată în lunile octombrie-noiembrie, de la plantele de un an, sau primăvara, de la cele de 2 ani. Aceasta stimulează fluxul de bilă, în timp ce ajută la refacerea ficatului slăbit prin purificarea sângelui și regenerarea celulelor deteriorate.

Prepară un decoct din 2-4 linguri de rădăcină mărunțită, cu 500 ml apă clocotită. Acoperă 15-20 de minute, apoi adaugă o linguriță de miere și bea câte puțin, pe parcursul unei zile.

Citeşte şi  Aşa ţii la distanţă bolile de ficat

Anghinarele reglează secreția biliară

Planta favorizează eliminarea lichidului biliar acumulat în vezica biliară în timpul procesului de digestie. De la anghinare, poți folosi frunzele și rădăcina din care se prepară o infuzie.

Pune o lingură de plantă spălată și mărunțită, la 500 ml de apă opărită. Bea jumătate din cantitate dimineața, pe stomacul gol. Apoi stai întinsă o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul infuziei trebuie consumată pe parcursul zilei, cu o jumătate de oră înainte de mese. Urmează tratamentul minim 20-30 de zile.

Cătina ajută la detoxifiere

Fructele plantei cu efect de detoxifiere a ficatului ajută și în tratarea hepatitei și a cirozei hepatice. Amestecă 20 g de fructe zdrobite cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul ar putea distruge anumite proprietăți) cu 500 ml apă clocotită.

Acoperă 30 de minute și bea câte puțin pe parcursul întregii zile. Poți lua și fructul ca atare, câte 2-3 lingurițe dimineața, pe stomacul gol.

Știai că

Ficatul este singurul organ care are capacitatea de regenerare? Mai mult, acesta îndeplinește peste 500 de funcții, unele dintre ele vitale, de aceea oamenii nu pot trăi fără ficat.

Leacuri naturiste contra crizelor de fiere

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce salariu incredibil are Călin Georgescu, candidatul votat de aproape 2 milioane de români!
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”