Normele metodologice ale Legii asigurărilor de şomaj, puse în dezbatere publică

Normele metodologice de aplicare a Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă au fost lansate în dezbatere publică, anunţă, marţi, Ministerul Muncii, care precizează că au fost modificate şi completate măsurile de stimulare a ocupării, astfel încât acestea să devină mai atractive pentru beneficiari şi să determine un impact pozitiv asupra pieţei muncii.
Filip Stan
15 nov. 2016, 16:08
Normele metodologice ale Legii asigurărilor de şomaj, puse în dezbatere publică

Documentul supus dezbaterii publice stabileşte, între altele, actele pe care trebuie să le depună persoanele aflate în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru acordarea primei de activare în valoare de 500 de lei.

Normele stabilesc, totodată, şi modalitatea de acordare a primei de activare în cazul încadrării într-o localitate din alt judeţ faţă de cel în care beneficiarul s-a aflat în evidenţa agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.

Prin acelaşi document este stabilită obligaţia beneficiarilor primei de activare de a prezenta la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă dovada emisă de angajator că sunt încadraţi.

Normele lansate în dezbatere conţin şi actele pe care trebuie să le depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă persoanele care solicită acordarea primelor de mobilitate prevăzute de lege, precum şi detalierea condiţiilor de acordare.

De asemenea, sunt definite situaţiile în care persoanele solicitante nu beneficiază de primele de mobilitate prevăzute în lege. Documentul cuprinde, totodată, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care au lucrat în spaţiul Uniunii Europene pentru a beneficia de prima de instalare.

Normele actualizează şi categoriile de persoane care pot beneficia de serviciile de informare şi consiliere profesională. Sunt stabilite, de asemenea, documentele care trebuie depuse de angajatorii care încadrează în muncă şomeri de lungă durată şi tineri, în vederea încheierii convenţiilor pentru acordarea subvenţiilor prevăzute în lege, arată News.ro.

Prin acelaşi document se stabileşte completarea serviciilor de informare şi consiliere profesională cu două tipuri de servicii noi: profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate (uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil), respectiv îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesională la noul loc de muncă.

Normele, puse în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, aduc clarificări şi în ceea ce priveşte categoriile de absolvenţi care nu au dreptul să beneficieze de drepturile prevăzute de lege, respectiv cei care solicită acordarea acestora după expirarea termenelor legale.

La propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Guvernul a aprobat, în septembrie, Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Documentul prevede măsuri pentru sprijinirea ocupării persoanelor aparţinând unor categorii defavorizate ale populaţiei, stimularea şomerilor în vederea ocupării unui loc de muncă, stimularea angajatorilor pentru încadrarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă, îmbunătăţirea structurii ocupării pe ramuri economice şi zone geografice, creşterea mobilităţii forţei de muncă în condiţiile schimbărilor structurale care se produc în economia naţională, precizează MMFPSPV.

Propunerile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] până pe 23 noiembrie.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'