Documentul supus dezbaterii publice stabileşte, între altele, actele pe care trebuie să le depună persoanele aflate în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru acordarea primei de activare în valoare de 500 de lei.
Normele stabilesc, totodată, şi modalitatea de acordare a primei de activare în cazul încadrării într-o localitate din alt judeţ faţă de cel în care beneficiarul s-a aflat în evidenţa agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.
Prin acelaşi document este stabilită obligaţia beneficiarilor primei de activare de a prezenta la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă dovada emisă de angajator că sunt încadraţi.
Normele lansate în dezbatere conţin şi actele pe care trebuie să le depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă persoanele care solicită acordarea primelor de mobilitate prevăzute de lege, precum şi detalierea condiţiilor de acordare.
De asemenea, sunt definite situaţiile în care persoanele solicitante nu beneficiază de primele de mobilitate prevăzute în lege. Documentul cuprinde, totodată, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care au lucrat în spaţiul Uniunii Europene pentru a beneficia de prima de instalare.
Normele actualizează şi categoriile de persoane care pot beneficia de serviciile de informare şi consiliere profesională. Sunt stabilite, de asemenea, documentele care trebuie depuse de angajatorii care încadrează în muncă şomeri de lungă durată şi tineri, în vederea încheierii convenţiilor pentru acordarea subvenţiilor prevăzute în lege, arată News.ro.
Prin acelaşi document se stabileşte completarea serviciilor de informare şi consiliere profesională cu două tipuri de servicii noi: profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate (uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil), respectiv îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesională la noul loc de muncă.
Normele, puse în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, aduc clarificări şi în ceea ce priveşte categoriile de absolvenţi care nu au dreptul să beneficieze de drepturile prevăzute de lege, respectiv cei care solicită acordarea acestora după expirarea termenelor legale.
La propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Guvernul a aprobat, în septembrie, Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Documentul prevede măsuri pentru sprijinirea ocupării persoanelor aparţinând unor categorii defavorizate ale populaţiei, stimularea şomerilor în vederea ocupării unui loc de muncă, stimularea angajatorilor pentru încadrarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă, îmbunătăţirea structurii ocupării pe ramuri economice şi zone geografice, creşterea mobilităţii forţei de muncă în condiţiile schimbărilor structurale care se produc în economia naţională, precizează MMFPSPV.
Propunerile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] până pe 23 noiembrie.