UPDATE Foști și actuali membri în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) sunt urmăriți penal de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese.
Potrivit unui comunicat al Parchetului, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Andras Istvan Demeter și Mirela-Ioana Fugaru (în prezent, membri în CA al SRR), Mihai Voicu, Stejărel Olaru și Doina Moșneag (foști membri în CA al SRR), precum și față de alte 6 persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, respectiv membri ai Consiliului de Administrație.
„Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada iulie 2011 — ianuarie 2014 aceștia ar fi participat la luarea unor decizii în cadrul ședințelor Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în baza cărora aceștia au obținut în mod ilegal foloase patrimoniale în cuantum total de aproximativ 400.000 lei”, declară procurorii.
11 mandate de aducere au fost puse în aplicare în urma perchezițiilor efectuate, joi, la sediul Societății Române de Radiodifuziune, precum și la sediul și punctul de lucru al unei societăți comerciale cu care instituția a desfășurat relații comerciale, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.
Ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR — Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară care au vizat sediul SRR, precum și sediul și punctul de lucru ale unei societăți comerciale cu care instituția a desfășurat relații comerciale, în vederea ridicării de înscrisuri și de alte probe necesare soluționării cauzei penale.
„În cauză se efectuează cercetări față de mai multe persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, respectiv membri în Consiliul de Administrație al acestei instituții, sub aspectul săvârșirii unor prezumtive infracțiuni de abuz în serviciu și conflict de interese. În fapt, s-a reținut că aceștia ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii obținând în mod ilegal foloase patrimoniale. Valoarea prejudiciului cauzat Societății Române de Radiodifuziune s-ar ridica la suma de aproximativ 400.000 lei”, se precizează în comunicatul citat.
Conform acestuia, au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere pe numele persoanelor vizate, ele urmând a fi audiate la sediul IGPR — Direcția de Investigare a Criminalității Economice.
UPDATE Radio România a transmis, joi, în legătură cu percheziţiile care au loc la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune într-un dosar privind acordarea unor contracte, în care sunt vizaţi membri ai Consiliului de Administraţie, că a pus la dispoziţia reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti toată documentaţia solicitată.
”În cursul zilei de 17 noiembrie, s-au prezentat la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti pentru ridicarea unor înscrisuri. Radio România a pus la dispoziţia acestora toată documentaţia solicitată”, au transmis reprezentanţii Radio România.
”În acest moment nu suntem în măsură să oferim mai multe detalii, dar vă asigurăm că radioul public va continua să-şi informeze cu onestitate ascultătorii asupra oricăror elemente de noutate în cauza ce face obiectul acestor cercetări, în măsura în care acestea o privesc”, au mai transmis reprezentanţii radioului public.
UPDATE Membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, întrucât ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate ilegal mai multe contracte privind achiziţii de servicii de turism. Anchetatorii fac percheziţii la Societatea Română de Radiodifuziune şi la sediul şi un punct de lucru al firmei de turism Europoint, 11 persoane urmând să fie duse la audieri, au declarat joi, pentru news.ro, surse judiciare.
„Sunt trei percheziţii în desfăşurare şi 11 mandate de aducere. S-a plecat de la un prejudiciu estimat la 400.000 de lei, dar cercetările au arătat că suma este cu mult mai mare”, au spus sursele citate.
Sursele citate au precizat că cele trei percheziţii sunt la Societatea Română de Radiodifuziune şi la sediul şi un punct de lucru al firmei de turism Europoint.
„Din cercetări a reieşit că, în calitate de funcţionari publici şi membri în Consiliul de Administraţie, cei în cauză au participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, obţinând în mod ilegal mai multe beneficii patrimoniale. Aceştia sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese”, au mai arătat sursele citate.
Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.
Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune este Ovidiu Miculescu, iar membri sunt Maria Ţoghină, Mirela Ioana Fugaru, Ruxandra Săraru, Radu F. Alexandru, Alexandru Ducu Bertzi, Andras Istvan Demeter, Ana Florea, Alina Stanciu, Alexandra Dumitraşcu, Nicoleta Viorica Balaci, Adrian Doroş şi Alexandru Muraru.
––––––––––––––––––––––
Percheziţiile efectuate joi de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 vizează anumite contracte acordate ilegal de membrii Consiliului de Administraţie al radioului public, unor firme care erau controlate indirect de ei sau prin intermediul unor rude, apropiaţi.
Prejudiciul estimat în acest caz este de 400.000 de lei.