Dîncu: De foarte multe ori, guvernarea se face cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni

Guvernarea se face de foarte multe ori, în România, "cu fața la alegeri și mai puțin cu fața la cetățeni", a afirmat, joi, vicepremierul Vasile Dîncu.
Iulian Tudor
17 nov. 2016, 09:45
Dîncu: De foarte multe ori, guvernarea se face cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni

„De foarte multe ori, la noi, guvernarea (…) se face cu gândul la alegeri și se face cu gândul la alegeri din primul an al celor patru ani de guvernare, nu în ultimul an. Că se întâmplă în ultimul an, (…), asta este aproape de înțeles, dar se întâmplă o guvernare care este legată de alegeri, cu fața la alegeri și mai puțin cu fața la cetățeni chiar în primul an (…). Facem guvernări pompieristice, se guvernează în funcție de criză și mai este un lucru care (…) este disfuncțional — guvernarea prin bugete, guvernarea prin ideea de finanțare (…). Una este să faci o guvernare și să ai un sistem transparent — așa cum am realizat noi (…)—, dar este foarte important să ne întrebăm mai degrabă ce nevoi au comunitățile și să descoperim adevăratele nevoi ale comunităților și în funcție de asta să facem bugetarea”, a declarat Vasile Dîncu la lansarea analizei OECD cu privire la cinci domenii cheie ale guvernanței publice și reformei administrative în România, care are loc la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Potrivit lui Dîncu, printre „sursele de blocaj” din România se numără în primul rând „comportamentul politic propriu-zis, o inapetență pentru acțiunea strategică”.

„Se cere mereu în România să avem lideri providențiali (…). Este foarte simplu pentru întreaga societate politică, pentru întreaga administrație să mute responsabilitatea pe ideea venirii unui singur om, dar un singur om, (…) chiar și o singură echipă, nu poate (…) să schimbe România”, a subliniat Vasile Dîncu.

El a spus că există „o inadecvare culturală” în România față de un model de guvernanță deschisă.

„Cea mai mare problemă pe care o avem este una culturală, vedem statul ca o organizare deasupra societății (…). Noi vorbim despre guvernare în România, rareori vorbim despre guvernare locală (…). Statul întărește de multe ori birocrația centralistă”, a mai spus Dîncu.

Conform acestuia, trebuie regândit modul în care sunt distribuite resursele societății.

„Avem rezervorul central, care este la Guvern, și din păcate, în ultimii ani, am mers pe ideea că direct de la rezervorul central vom pune niște robinete mici (…), care vor da cu grijă în teritoriu resursa. Ar trebui să putem gândi niște rezervoare intermediare, un inel al regiunii sau un inel al descentralizării, care să permită ca să nu cuplăm toate aceste robinete mici la robinetul central, pentru că asta duce până la urmă la pixul ministrului, metafora care obsedează politica noastră și politica de reformă din ultimii 15 ani, de la Mischie încoace (…), deci un mecanism clientelar în locul unor mecanisme intermediare între puterea centrală și puterea locală. Încă funcționează (…) un model feudal al puterii (…). De aceea, în România, am avut foarte multe reforme avortate”, a afirmat Dîncu.

Totodată, Dîncu a arătat că există „insule de autoritate în administrație”. „Una din capcanele (…) pe care le-am găsit și noi în administrație și nu am reușit (…) până în acest moment să le dezamorsăm (…) este separarea pe domenii, separarea competențelor, construcția de insule de autoritate în administrație”, a precizat Dîncu.

Vasile Dîncu a mai afirmat că statul se reformează greu și există o inerție instituțională destul de mare.

„Există o mare greutate de a-i antrena pe funcționarii, mai ales înalții funcționari, la procese de reformă, pentru că a face reformă înseamnă o anumită imprevizibilitate, mai ales legată de viitor”, a mai afirmat Dîncu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Un mort și șase răniți după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele din Paris
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'