„Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: Sanda Adrian, Tănase Denisa-Corina, Cechi Cristina-Valentina, Gadină Mihail Valentin, pe o perioadă de 29 de zile, începând de la data de 17.11.2016 până la data de 15.12.2016 inclusiv”, se arată în decizia instanţei, potrivit news.ro.
Judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă a Andreei Dragomir, dispunând, în schimb, măsura arestului la domiciliu, tot pentru o perioadă de 29 de zile.
Decizia magistraţilor Curţii de Apel poate fi contestată în 48 de ore la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Fostul secretar de stat Adrian Sanda, Denisa Corina Tănase şi Cristina Valentina Cechi sunt acuzaţi de patru infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi o infracţiune de abuz în serviciu. La rândul său, Mihail Valentin Gadină este acuzat de două fapte de trafic de influenţă, în timp ce Andreea Dragomir este acuzată de o faptă de trafic de influenţă.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi seară, arestarea pentru 29 de zile a lui Gheorghe Neagu şi Ionel Iosef, inculpaţi în dosarul privind acordarea ilegală a titlurilor pentru revoluţionari. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la instanţa supremă.
Gheorghe Neagu este acuzat de cinci fapte de trafic de influenţă iar Ionel Iosef este acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).
Procurorii susţin că Gheorghe Neagu, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”.
În ceea ce îl priveşte pe Ionel Iosef, preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, el şi-ar fi exercitat influenţa atât asupra Denisei Corina Tănase, cât şi asupra Andreei Dragomir, angajat al CPRD, mai arată procurorii.
Iosef cerea diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”, precizează anchetatorii.
În acelaşi dosar, anchetatorii au luat măsura controlului judiciar faţă de Ciprian Albert Arănuşi, pentru trafic de influenţă, Ştefan Păduraru, pentru cumpărare de influenţă, Cristian Adam, pentru cumpărare de influenţă (sub forma complicităţii), George Avram şi Ioan Blaga, pentru cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Din analiza probelor – arată procurorii de la Parchetul instanţei supreme în referatul cu propunere de arestare preventivă trimis Curţii de Apel Bucureşti – a reieşit că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.