MOTIVARE: Mircea Băsescu nu a depus suficiente eforturi pentru a dovedi că s-a reeducat

Mircea Băsescu nu a depus eforturi pentru reeducare, iar judecătorii nu sunt siguri că nu va mai face alte infracţiuni. Este motivarea magistraților care au respins eliberarea condiționată, transmite România TV.
Iulian Tudor
18 nov. 2016, 10:46
MOTIVARE: Mircea Băsescu nu a depus suficiente eforturi pentru a dovedi că s-a reeducat

Mircea Basescu nu a depus eforturi suficiente pentru a dovedi ca s-a reeducat, sustin judecatorii. Mai mult, acesta nu a avut timpul necesar pentru a intelege infractiunile pe care le-a comis, pentru a da siguranta judecatorilor ca odata eliberat nu va mai savarsi si alte infractiuni.

Judecatorii au mai luat in calcul si faptul ca dintr-un an si cinci luni, cat a executat din pedeapsa de patru ani, Mircea Basescu a petrecut sapte luni in arest la domiciliu.

Mircea Basescu poate reveni cu o noua solicitare de eliberare conditionata in luna februarie 2017.

Mircea Băsescu rămâne în închisoare după ce Tribunalul Constanța a admis, pe 2 noiembrie, cererea DNA prin care a fost atacată decizia favorabilă cu care Judecătoria Medgidia a soluționat solicitarea formulată de Mircea Băsescu pentru a beneficia de eliberarea condiționată, după efectuarea unei treimi din pedeapsa de patru ani de închisoare la care fusese condamnat.

La audieri, Mircea Băsescu a declarat că în trecut ar fi întreprins fapte pentru care a ajuns în atenția anchetatorilor și a susținut, totodată, că a avut un comportament exemplar pe timpul detenției, în penitenciar luând parte la activități educative. La rândul său, procurorul afirmase că nu sunt suficiente argumente și probe comportamentale care să ofere garanții că Mircea Băsescu și-a corectat atitudinea.

Un complet al Judecătoriei Medgidia s-a pronunțat pe 6 octombrie pentru admiterea cererii de eliberare condiționată formulată de Mircea Băsescu. Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia acestuia.

La judecarea cererii de eliberare condiționată, magistrații au reținut că Mircea Băsescu, în vârstă de 62 de ani, a dat dovadă de bună purtare în penitenciar și a stat un an în arest preventiv și la domiciliu. De asemenea, el a executat patru luni de închisoare, după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare de către Curtea de Apel Constanța.

La rândul său, Marian Căpățână a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influență, fiind menținută decizia luată în primă instanță de Tribunalul Constanța. Instanța a dispus și confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpățână, dar și ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu. Magistrații au respins însă ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susțineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost trimiți în judecată în iunie 2014 de procurorii DNA, pentru trafic de influență și respectiv complicitate la trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit sume de bani de la denunțătorul Florin Anghel, prin intermediul inculpatului Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de Sandu Anghel, precum și a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

CITEŞTE ŞI: Imaginile cu flagrantul lui Mircea Băsescu, vizionate de către judecători

DailyBusiness
Vești excelente! Se dau 55.000 de euro GRATIS de la Guvern
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o ai în casă toamna, dar și iarna. Alungă energia negativă, are un miros plăcut și poate fi folosită și într-o mulțime de rețete
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Apare în România magazinul cu prețuri extrem de mici! Românii vor da buzna!
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Aici sunt cei mai fericiți oameni din lume. Oricine ar vrea să trăiască în aceasă țară
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Diana a dispărut fără urmă după o ședință de yoga în aer liber. Femeie de 36 de ani a plecat de acasă pe 19 septembrie și nu s-a mai întors
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Atac cu rachetă asupra orașului Krivoi Rog: o persoană ucisă și mai multe clădiri avariate
MediaFlux
Se DAU 500 de LEI la PENSIE! AU ANUNȚAT acum
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?