Rata de absorbţie a fondurilor europene-80,16% pe exerciţiul financiar 2007-2013. Dacian Cioloş: „Nu banii sunt problema”

Suma totală a rambursărilor aprobate României de Comisia Europeană (CE), pentru exercițiul financiar 2007-2013, a depășit 4 miliarde de euro, iar rata absorbției fondurilor europene a ajuns la nivelul de 80,16%, potrivit bilanțului publicat, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Premierul Dacian Cioloș a declarat, vineri, la Iași, că nu există probleme în asigurarea finanțărilor pentru proiectele europene, ci în ceea ce privește capacitatea autorităților județene și locale de a utiliza banii alocați României.
Ionela Marcu
18 nov. 2016, 12:50
Rata de absorbţie a fondurilor europene-80,16% pe exerciţiul financiar 2007-2013. Dacian Cioloş:

În ceea ce privește exercițiul financiar 2014 — 2020, în ultimul an, ministerul de resort precizează că a lansat 41 de apeluri de proiecte, în valoare totală de peste 13 miliarde de euro.

Conform bilanțului MFE, în anul 2016, suma totală a rambursărilor aprobate de la Bruxelles, pentru exercițiul financiar 2007-2013, a depășit 4 miliarde de euro, dintr-un total de peste 14 miliarde de euro. Procentual, rata absorbției efective în 2016 a crescut cu 21,49%, ajungând la un total de 80,16%.

Șeful Executivului a atras atenția că autoritățile române nu a reușit să atragă, în exercițiul financiar 2007—2014, decât 80% din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

„Există fonduri europene și din bugetul de stat pentru următorii ani până în 2020 și, ca să vă dau un exemplu că nu banii sunt problema, uitați, în perioada 2007—2013 din fondurile europene, fonduri structurale, România a absorbit 80%, cu presiune pe ultima sută. Deci, nu s-au cheltuit toți banii. Asta arată că nu banii sunt problema, ci capacitatea de a utiliza banii respectivi în proiecte care să fie coerente, bine pregătite, să nu trebuiască să fie dați banii înapoi după ce proiectele s-au făcut, în așa fel încât autoritățile locale să se țină de un plan de dezvoltare pe o perioadă de câțiva ani. Asta am vrut să oferim și cred că asta e lucrul cel mai bun pe care îl putem oferi oamenilor de afaceri: predictibilitate”, a afirmat Cioloș, citat de Agerpres. 

Premierul a avut, vineri, o întrevedere cu autoritățile din Iași și Vaslui în cadrul căreia a anunțat constituirea unei unități de asistență tehnică care să sprijine cele două județe să implementeze proiecte strategice cu finanțare europeană și guvernamentală.

Datele oficiale arată că valoarea apelurilor lansate în ultimul an, pe fiecare program operațional, ca procent din totalul sumelor alocate, față de valoarea apelurilor lansate înainte de 2016 se prezintă astfel: pe Programul Operațional Infrastructură Mare — procent de 82,89% din totalul de 82,89%, pe Programul Operațional Regional — de 25,62% din totalul de 25,62%, pe Programul Operațional Capital Uman, 16,23% din totalul de 16,23%, pe Programul Operațional Competitivitate, 21,8% din totalul de 50,58%, respectiv pe Programul Operațional Capacitate Administrativă, 19,6% din totalul 37,38%.

„În luna septembrie a acestui an, România a devenit prima țară care semnează Memorandumul pentru Fondurile SEE și Norvegiene 2014-2021. Țara noastră va beneficia de granturi în valoare de peste 500 de milioane de euro. În ceea ce privește condiționalitățile ex-ante pe care România și le-a asumat prin Acordul de Parteneriat încheiat cu Comisia Europeană, în ultimul an au fost îndeplinite 10 condiționalități, pentru alte 11 se așteaptă confirmarea formală privind îndeplinirea, iar restul de 5 sunt în curs de pregătire”, subliniază MFE.

Pe de altă parte, ministerul de resort precizează că, în cursul acestei săptămâni, în marja Consiliului de Afaceri Generale, ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalți oficiali europeni.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Cele mai frumoase sate din România pe care să nu le ratezi în această primăvară. Te întorci în timp şi uiţi de aglomeraţie
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Rețeta prăjiturii cu bulion și gem, o surpriză dulce
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Preț carburanți luni, 7 aprilie 2025: Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină la început de săptămână
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Care sunt avantajele si dezavantajele pentru pensionarea anticipată. Seniorii care vor beneficia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța