Galbenusul este principala sursa de grasimi nesaturate din componenta unui ou si, cu cateva generatii in urma, constituia chiar baza alimentatiei sanatoase respectate de stramosii nostri. Atunci cand arunci galbenusul si consumi doar albusul, nu faci decat sa renunti la toate avantajele oferite de aceste grasimi nesaturate sanatoase, printre care se numara si acizi grasi omega-3.
In plus, galbenusul contine peste 80% din vitaminele si mineralele pe care le asigura consumul de oua. Galbenusul mai contine si enzime necesare prelucrarii si absorbtiei proteinelor din albusul de ou, asa ca nu e deloc bine sa-l separi si sa-l lasi deoparte.
Un alt motiv pentru care trebuie sa nu mai separi galbenusul de albus este legat de prezenta biotinei. Albusul de ou contine o substanta denumita avidina, care formeaza legaturi cu vitamina biotina, proces care imbunatateste rata de absorbtie a altor nutrienti proveniti din oua.
Unii nutritionisti sustin ca ingerarea de albusuri crude ar putea determina o insuficienta a biotinei. Posibil, doar ca asta cu siguranta nu se intampla daca albusul este consumat impreuna cu galbenusul.
Galbenusul de ou este una dintre cele mai bune surse de biotina din alimentatia obisnuita, asa ca daca mananci ouale cu tot cu galbenus, corpul beneficiaza din plin de aceasta vitamina pretioasa. Daca in schimb pastrezi doar albusul, sunt sanse mai mari sa suferi de o deficienta de biotina in cazul in care nu suplimentezi aceasta vitamina esentiala pe alte cai.
Adaugarea de oua crude la shake-uri si concentrate este o metoda foarte simpla de a transforma shake-ul intr-o bautura cu coeficient proteic mare, si asta fara sa mai ai nevoie de suplimente proteice. Daca procedezi astfel, imbunatatesti si rata de absorbtie a altor vitamine liposolubile, minerale, proteine si enzime pretioase.