Traian Băsescu a participat, vineri seară, la evenimentul de lansare al candidaţilor PMP Iaşi pentru alegerile parlamentare, el făcând referiri, în discursul său, la necesitatea unirii României cu Republica Moldova.
„În cinci-şase ani, cred că se poate face unirea, mai ales că observăm o schimbare a atitudinii cetăţenilor din Republica Moldova. Dacă în 2005, studiile sociologice arătau că doar trei la sută dintre moldoveni doreau unirea şi zece la sută erau pro-europeni, după alegerile prezidenţiale din Republica Moldova constatăm că am ajuns la un rezultat de 48 la sută. Insist ca toate partidele din România să-şi asume ca reunificarea ţării să fie obiectiv naţional, după îndeplinirea altor două obiective, intrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Traian Băsescu.
El a precizat că PMP nu va intra la guvernare după alegerile din 11 decembrie dacă nu se va accepta înfiinţarea unui minister al reunificării.
„Fără această condiţie, nu discutăm despre guvernare”, a afirmat Băsescu, citat de News.ro.
Totodată, fostul şef al statului consideră că unirea nu ar avantaja doar Republica Moldova, ci şi România, pentru că am deveni un mare furnizor de alimente în lume.
„Republica Moldova are patru milioane de locuitori şi un potenţial agricol imens. Am putea deveni mare furnizor de hrană în lume”, a declarat Traian Băsescu.
Evenimentul de lansare a candidaţilor PMP a durat o oră şi jumătate şi a avut loc la Casa Studenţilor din Iaşi, unde au fost prezenţi sute de membri şi simpatizanţi PMP din judeţul Iaşi.
„Aţi văzut, o să mai vedeţi tot soiul de analişti, de oameni politici, sau tot felul de neaveniţi care vor spune „Aaa, nu se poate!”, Aaa, nu vrea Rusia!” Să nu credeţi în aşa ceva. În Europa, frontierele nu se pot modifica decât în condiţiile actului final de la Helsinki, din 1975. În Europa, conform articolului unul al Actului final de la Helsinki, nu se pot modifica frontierele prin forţă. Tot articolul unu al Actului final de la Helsinki spune şi cum se pot modifica graniţele unei ţări. Acolo se menţionează clar prin înţelegere politică. Asta înseamnă că se pot modifica frontierele prin referendum popular sau prin decizii ale parlamentelor”, a spus Traian Băsescu.
El a dat drept exemplu situaţia Germaniei şi Cehoslovacia.
„Reunificarea Germaniei s-a făcut în baza articolului unu al Actului final de la Helsinki, prin voinţa celor două ţări, celor două parlamente, iar desprinderea Slovaciei din Cehoslovacia s-a făcut, de asemenea, prin referendum şi prin vot în Parlament. Cine spune că nu sunt instrumentele de modificare a frontierelor, minte”, a mai spus Băsescu.