Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în luna iunie, câștigul mediu net a depășit 2.200 de lei doar în București și în județele Ilfov, Cluj și Timiș. De asemenea, în 17 județe din țară, câștigul mediu net nu a depășit 1.600 de lei.
„Bucureşti, Timişoara sau Cluj ar putea intra mâine în zona euro. Există însă disparităţi regionale mari în România, iar acestea s-au adâncit în ultimii ani.
Acestea pot fi atenuate prin diverse instrumente, inclusiv fiscale”, a explica economistul Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferinţe în care a fost prezentat un studiu legat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească România înainte de aderarea la zona euro.
Oficialii BNR spuneau că, în urma evaluărilor, România ar putea fi capabilă să treacă la moneda euro în 2022 – 2023. De asemenea, aceștia au cerut anul trecut să existe și un acord politic între toate partidele și să se respecte o serie de măsuri clar stabilite, indiferent de rezultatele electorale.
Anul trecut s-a mai avansat și ideea că România ar putea adopta moneda euro chiar mai devreme, în 2019, însă președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, spune că este „un obiectiv ambițios” și că nu există o agendă de parcurs.
„Ca să fie fezabil acel 2019 trebuia să venim urgent cu o agendă de reforme structurale pe care trebuie s-o implementăm, care să ne ducă la o convergenţă reală sănătoasă, sustenabilă pe termen lung şi să ne menţinem în acelaşi timp echilibrele macroeconomice, adică noi putem avea o convergenţă reală, deci cu creştere economică mai mare decât anticipăm printr-o stimulare fiscală, dar care dacă produce dezechilibre, n-am făcut nimic”, declara, anul trecut, Ionuț Dumitru.