„Principalul meu mesaj pentru voi (…) şi mesajul pe care l-am transmis în Europa este să nu presupunem ce este mai rău”, a spus Obama unui grup de tineri în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri din Peru, informează news.ro.
Citeşte şi Vladimir Putin, mesaj agresiv pentru NATO. România este vizată
„Aşteptaţi până când administraţia este învestită, până când stabileşte politici şi apoi puteţi emite aprecieri privind dacă respectă sau nu interesele comunităţii internaţionale de a trăi în pace şi prosperitate împreună”, a adăugat el.
În ultima etapă a turneului său internaţional de adio, ce a inclus vizite în Grecia şi Germania, Obama a continuat eforturile de liniştire a anxietăţii comunităţii internaţionale, după victoria-surpriză a republicanului Donald Trump în faţa rivalei sale democrate Hillary Clinton.
„Va fi important pentru toată lumea să nu emită judecăţi imediate, ci să îi oferim acestui nou preşedinte-ales o şansă să îşi construiască echipa, să examineze problemele, să stabilească ce politici va avea, pentru că, după cum am spus întotdeauna, modul în care faci campanie nu este întotdeauna acelaşi cu modul cum guvernezi”, a afirmat Obama.
Obama şi-a exprimat speranţa că echipa lui Trump va vedea meritele politicilor democrate, deşi preşedintele-ales a promis că le va anula. Într-un atac voala la adresa republicanului, el a insistat asupra valorilor democratice pe care Trump a fost acuzat că le ignoră.
„Vedeţi unele ţări care fac regrese în ceea ce priveşte libertatea presei, libertatea internetului, respectarea opoziţiei politice şi societăţii civile”, a spus el sâmbătă.
Trump le-a interzis unor instituţii media să acopere evenimentele sale de campanie. În plus, el a ameninţat-o pe Clinton cu închisoarea, în timpul unei dezbateri televizate.
Deşi Obama a reuşit să le dea asigurări ţărilor europene că Trump va respecta angajamentele SUA faţă de NATO, celelalte asigurări oferite de liderul de la Casa Albă, în special în ceea ce priveşte politica latino-americană, par mai degrabă bazate pe optimism, decât pe informaţiile privind planurile lui Trump.
„În ceea ce priveşte America Latină, nu anticipez schimbări majore în ceea ce priveşte politica”, a spus el, citând comerţul drept o excepţie cheie.
Trump a câştigat alegerile după ce a promis să construiască un zid la graniţa SUA cu Mexicul, să anuleze acorduri comerciale şi să le interzică temporar musulmanilor accesul în Statele Unite.
Obama a încercat să liniştească temerile şi prin asigurarea unui transfer lin al puterii, exprimându-şi optimismul că preşedintele-ales va renunţa la retorica din campanie şi se va confrunta cu realitatea funcţiei.
Între timp, mitingurile anti-Trump continuă în SUA. Mai multe sute de protestatari s-au adunat sâmbătă în cartierul Queens din New York şi au mers până în Manhattan pentru a protesta împotriva alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, scrie Newsday.
Citeşte şi Secretarul general NATO şi Donald Trump vor suplimentarea bugetelor alocate apărării de statele NATO
„Trebuia să îmi exprim indignarea”, a spus Noreen Horran, în vârstă de 66 de ani. „Nu că a câştigat Trump, ci că a scos la iveala toată ura care mocnea (în ţară). (…)”.
„Noi nu urâm. Noi ne iubim vecinii”, a spus Van Bramer. „Susţinem valorile de modă veche cum ar fi decenţa şi respectul. Trump a crescut în Queens, dar nu mai este de aici”.
Organizatorii susţin că circa 1.000 de persoane au participat la marş. Protestul a fost unul paşnic.
„Aşa arată democraţia”, striga mulţimea.