Durerea de sân, periculoasă?

Aproape 70% din femei s-au confruntat, la un moment dat, cu durere de sâni. Acest simptom prezent mai ales la femeile tinere are, de cele mai multe ori, cauze hormonale.
Romania TV
22 nov. 2016, 09:56
Durerea de sân, periculoasă?

Denumită medical mastodinie, durerea de sân este îngrijorătoare pentru cele mai multe femei, fiind unul dintre motivele frecvente ale prezentării la medic.

Poate apărea la unul sau la ambii sâni, fiind însoțită adesea de senzația de tensiune, de arsură sau junghi. Alteori, poate iradia axilar, spre membrul superior și chiar spre baza gâtului.

De ce apare

La femeile tinere, de multe ori, mastodinia debutează înaintea menstruației. Se succede ciclic, având cauze hormonale și afectează ambii sâni. În schimb, cea care nu are legătură cu menstruația afectează, de regulă, un singur sân.

Poate fi prezentă și în sarcină, înainte și în timpul menopauzei, mai ales dacă se urmează tratamente de substituție hormonală. La femeile aflate la menopauză, durerea mamară seamănă mai ales cu o înțepătură.

Unele probleme mamare (chisturi, traume), infecțiile sânilor și administrarea anticoncepționalelor orale sau a tratamentelor de infertilitate sunt alte cauze ale mastodiniei. Foarte rar, durerea locală poate însoți cancerul mamar, cel mai frecvent în stadii avansate, sau mastita carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere.

Pentru atenuarea durerilor de sâni, poartă un sutien ferm (nu stâmt), limitează consumul de cafea, de ciocolată și evită grăsimile. Poți folosi un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturbă efectuarea treburilor zilnice,pot fi reduse cu ajutorul unor analgezice.

Citeşte şi  Boli semnalate de durerile de sâni

Sfatul Click! Sănătate

Dacă durerea de sâni se agravează și, în plus, este însoțită de apariția unui nodul palpabil, este nevoie de un control medical, pentru aflarea cauzei.

Ce trebuie să știi despre mastoza fibrochistică

Cea mai întâlnită afecțiune mamară benignă este mastoza fibrochistică, manifestată prin apariția chisturilor și a durerilor locale.

Mastoza fibrochistică, care mai este cunoscută și ca displazie mamară, nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, întrucât nu este canceroasă. Este însoțită de durere și tensiune la nivelul sânilor, iar chisturile (formațiuni pline cu lichid) care apar în cadrul ei pot fi simțite sau nu la palpare. Întâlnită la mai mult de jumătate din femei, cu o incidență mai mare la intervalul de vârstă 20 – 40 de ani, displazia mamară este în strânsă legătură cu variațiile hormonale ale ciclului menstrual, când hormoni precum estrogenul și progesteronul afectează țesutul mamar. Cu toate acestea, chisturile pot apărea la orice vârstă. La unele femei, pot dispărea după sarcină și alăptare.

Se tratează simptomatic

Este bine de știut că mastoza fibrochistică nu crește riscul de cancer de sân, însă este nevoie de monitorizare mai atentă la femeile care au în familie cazuri de neoplasm mamar. La ecografie, se poate identifica dacă formațiunea este plină cu lichid sau este solidă.

Femeile cu mastoză fibrochistică este bine să repete ecografia o dată la 6 luni. Displazia mamară poate necesita tratament antiinflamator local sau pe cale orală ori terapie antialgică. De asemenea, unii medici prescriu anticoncepționale, care pot duce la scăderea în dimensiuni a chisturilor. Când au dimensiuni mari şi sunt dureroase, chisturile se pot trata chirurgical. Este utilă și purtarea unui sutien special, care să asigure un suport bun al sânilor.Se pare că alimentația bogată în acizi grași Omega-3 și săracă în grăsimi și cofeină ajută la prevenirea chisturilor mamare.

Află cum poți să depistezi la timp bolile de sâni 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor înflori în luna mai. Le așteaptă noroc pe toate planurile
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Gafa uriaşă făcută de Brigitte Macron la înmormântarea Papei Francisc. Greşeala pentru care a fost ”taxată” de toţi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Documentul care devine obligatoriu din 7 mai. Reguli noi pentru călătoriile cu avionul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit unul dintre cei mai mari jucători din istoria lui Inter Milano și ai Braziliei
Cancan.ro
'Mititei cu aromă de carne' în supermarketurile din România. Ce conțin, de fapt + reacția Asociației pentru Protecția Consumatorilor
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Despăgubiri de la stat pentru cei care au avut bani la fostul CEC. Anunț oficial de la Ministerul Finanțelor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării