Unităţile medicale unde au fost găsite nereguli de către inspectorii Corpului de control al MS sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa, fiind vorba despre spitalele judeţene, scrie news.ro.
„În octombrie am trimis Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), a trezit reacţii negative. Corpul de Control a verificat prin sondaj patru centre de prelevare şi în toate aceste patru cazuri au fost găsite nereguli majore. Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale. Vor fi verificate toate centrele acreditate. La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri de prelevare. Nu există un registru al organelor prelevate, deşi era o obligaţie a ANT, a fost încălcată legea 90. În lipsa registrelor, fiecare spital îşi întocmeşte propriile liste”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Ministrul a precizat că în urma controlului la Agenţia Naţională de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea şi transplantul de organe.
„Pentru derularea acestui proiect au fost încheiate convenţii civile de prestări servicii între Agenţia Naţională de Transplant, reprezentată de domnul doctor Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv, şi prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian”, a spus Voiculescu.
De asemenea, au fost încheiate contracte de prestări servicii între Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv al ANT şi doctorul Andei Nica, în calitate de director adjunct al ANT.
Ministrul a precizat că a decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care să verifice dacă există un posibil conflict de interese şi o eventuală incompatibilitate la semnarea convenţiilor civile.
Vlad Voiculescu a mai spus că există suspiciuni legate de moul în care au fost cheltuiţi bani publici. El a dat ca exemplu cazul achiziţiei unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de şoferul instituţiei, care era angajat cu jumătate de normă la Departamentul Achiziţii. În faţa Corpului de Control, acesta a declarat în scris că nu ştie ce a semnat.
Vlad Voiculescu obligă spitalele să publice contractele de peste 20.000 de lei
Voiculescu a precizat că de-a lungul timpului Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi-a pierdut o parte din atribuţii, care au fost trecute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, şi „nu este uşor de înţeles” cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Ambulanţă, care nu este acreditată pentru transplant.
„În 2009, Agenţia Naţională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, doctorul Dan Adrian Luscalov, a înştiinţat Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti că domnul doctor Victor Zota este nominalizat în funcţia de coordonator al programului de transplant, organe, ţesuturi şi celule de natură umană pentru Centrul universitar Bucureşti, cu încălcarea Legii 95. Nu este usor de înţeles pentru noi cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Mai mult, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens pentru a desfăşura activităţi de transplant, aceasta fiind opinia menţionată în raportul Corpului de control”, a declarat ministrul Voiculescu.
Potrivit acestuia, comisia de control a constatat că pe mai multe adrese de comunicare între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, ANT şi MS doctorul Victor Zota apare ca fiind coordonator naţional de transplant, funcţie care nu este definită în legislaţia actuală, deci nu există, fiind definite în legislaţie doar funcţiile de coordonator regional de transplant şi coordonator de transplant la nivelul unităţii sanitare.
Comisia de control a mai constatat că nici Consiliul Ştiinţific al ANT nu şi-a îndeplinit atribuţiile, în sensul că, deşi trebuia să se întrunească lunar, în perioada 2013-2016 au fost doar patru întruniri. Ministrul a precizat că în Consiliul Ştiinţific al ANT sunt foarte mulţi membri, iar o parte dintre ei nici nu mai sunt în viaţă.
În urma acestor rezultate ale controlului, vor fi sesizate organele abilitate pentru posibile fapte penale, respectiv fals şi uz de fals. De asemenea, vor fi făcute sesizări privind modul de acreditare a unităţilor medicale pentru desfăşurarea activităţilor în domeniul transplantului de organe.
De asemenea, vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condiţiile de acreditare şi dacă s-au luat măsurile necesare pentru retragerea acreditărilor unităţilor sanitare care nu îndeplinesc aceste condiţii.
„Am dispus elaborarea în regim de urgenţă a actelor normative pentru completarea reglementărilor din domeniul transplantului şi pentru transpunerea directivelor europene. Solicităm, de asemenea, modificarea Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, având în vedere că acesta este nefuncţional”, a precizat Voiculescu.
El a mai spus că a solicitat o verificare a întregii legislaţii în domeniul transplantului pentru ca toate actele normative incidente să fie puse în acord. De asemenea, se vor face în regim de urgenţă demersurile necesare pentru aprobarea unui ordin de ministru privind modul de alocare la nivel naţional a grefoanelor de ţesuturi şi celule.
Vlad Voiculescu a mai precizat, în ceea ce priveşte Spitalul Sfânta Maria din Capitală, că îşi reafirmă îndoielile că acesta a fost acreditat în mod judicios, că unitatea spitalicească nu a mai făcut un transplant hepatic din primăvară şi că nu există un contract cu un doctor specialist.
Totodată, ministrul Sănătăţii a mai declarat că a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti să permită Ministerului Sănătăţii să trimită Corpul de Control la Spitalul Sfânta Maria pentru a verifica achiziţiile făcute. Vlad Voiculescu i-a cerut primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, ca „dacă nu are nimic de ascuns”, să dea curs acestei solicitări.