Poluarea aerului este „cel mai mare pericol de la adresa sănătății în Europa”, a insistat watchdog-ul Uniunii Europene, cu sediul la Copenhaga.
Potrivit Agenției, un număr de circa 470.000 de decese premature în 41 de țări europene au avut legătură cu poluarea aerului în 2013.
Poluarea cu particule fine, precum și ozonul și dioxidul de azot prezente la nivelul solului pot cauza sau agrava problemele respiratorii, bolile cardiovasculare și cancerul și pot reduce durata vieții.
De asemenea, ozonul prezent la nivelul solului este legat și de recoltele mai proaste.
Raportul, care acoperă perioada 2000-2014, a utilizat datele de monitorizare furnizate din peste 400 de orașe. Potrivit acestuia, în pofida progreselor, circa 85% dintre locuitorii din mediul urban din Europa în 2014 au fost expuși la poluarea cu particule fine la niveluri considerate dăunătoare sănătății de către Organizația Mondială a Sănătății, al cărui standard este mai strict decât cel al UE.
„Reducerile de emisii au condus la îmbunățirea calității aerului în Europa, dar nu suficient pentru a evita deteriorarea inacceptabilă a sănătății oamenilor și a mediului înconjurător”, a indicat directorul Agenției, Hans Bruyninckx, subliniind că sunt necesare mai multe eforturi din partea autorităților, a mediului de afaceri, dar și a cetățenilor și a cercetătorilor.
Potrivit Agenției citate, o sursă principală a poluării o reprezintă arderea cărbunelui și a biomasei în industrie, de către centralele electrice și de către gospodării, în timp ce transporturile, agricultura și arderea deșeurilor figurează la alte surse ale poluării.
Citeşte şi Veste bună pentru şoferii care au plătit timbrul de mediu. Vezi aici cum îţi poţi recupera banii