Dacă vrei să înmatriculezi un autoturism în Bucureşti, e bine să te înarmezi cu răbdare sau să dai acatiste şi să speri că nu prinzi o zi cu coadă. Ceea ce este însă puţin probabil.
Joi, jurnalistul Dorin Chioţea a postat pe pagina sa de Facebook două fotografii surprinse în faţa sediului din Pipera al serviciului Permise şi Înmatriculări Auto cu câteva minute înainte de ora deschiderii. Sute de oameni erau deja la rând, iar cei care au prins locuri în faţă erau veniţi de pe la 1 noaptea, scrie Dorin Chioţea: „Coada ceausista la Inmatriculari Auto pe Sos Pipera, in Nordul Bucurestiului. Fotografia e facuta in urma cu cinci minute. Se produc liste, primii care sunt in fata pe cancerul asta de afara ajung de la 01.00 noaptea. Ghiseele se deschid la 08.00. Asta pentru ca niste prosti si niste nesimtiti cu functii din Ministerul de Interne trateaza cetateanul ca pe un gunoi. Nesimtitul suprem e insa Paul Petrovan, ditamai prefectul bine furajat si adapat al Capitalei, care doarme pe el in era digitala. Huoooo!”
Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București se confruntă cu un deficit de personal de 22%. Potrivit Prefecturii București, SPCRPCIV are un efectiv de 88 de angajați, dintre care doar 66 sunt prezenți la serviciu, restul fiind în concediu de odihnă sau medical.
Marea majoritate a celor aflați la serviciu sunt repartizați pentru activități specifice de lucru cu publicul la ghișeu sau examinare a candidaților la proba practică, menționează Prefectura București, într-un comunicat.
Timpul mare de așteptare la ghișee este explicat și prin debutul cu întârziere al programului „Rabla” 2016 — luna iunie, „ceea ce a condensat într-o perioadă mai scurtă de timp un număr mult mai mare de solicitări, pe toate palierele de evidență a vehiculelor”, arată sursa citată.
„Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, activitatea societăților de leasing și a dealerilor de vehicule atât noi, cât și second-hand a cunoscut o creștere, în medie, de 15%, în condițiile în care 80% dintre acești agenți economici sunt concentrați în București, iar 75% dintre vehiculele înmatriculate la cererea acestora sunt pentru utilizatori din afara municipiului București”, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, deși prin OUG 41/2016 s-au diversificat modalitățile de plată pentru obținerea documentelor eliberate de SPCRPCIV București (online prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, plata la Trezorerie, plata direct la ghișee), cetățenii preferă, în continuare, plata în numerar la ghișeu, ceea ce duce la creșterea timpilor de lucru.
Instituția Prefectului București precizează că, alături de SPCRPCIV, a luat mai multe măsuri pentru reducerea timpului de așteptare la ghișeu, printre care demararea concursurilor pentru ocuparea a 16 posturi vacante și punerea în funcțiune a unui sistem de eliberare bonuri de ordine la înmatriculări (parterul clădirii), urmând ca acest sistem să fie extins, în luna decembrie, și la etaj, pentru activitatea pe linie de permise de conducere.
De asemenea, se are în vedere și implementarea unui sistem de programare online pentru depunerea documentelor eliberate de acest Serviciu și s-a operaționalizat un portal de înmatriculare a vehiculelor noi, disponibil pentru societățile de leasing și dealeri auto, din luna septembrie.
„Precizăm că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, angajații Serviciului au efectuat ore suplimentare, inclusiv în weekend, și și-au amânat efectuarea concediilor de odihnă”, se mai arată în comunicat.