Fostul şef al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat, vineri, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a intervenit la un deputat pentru a-i fi susţinute interesele. Decizia este definitivă.
Filip Stan
25 nov. 2016, 11:12
Fostul şef al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare

„Admite apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.61/F din 04 aprilie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală menţionată şi, rejudecând: În baza art. 255 alin. 1 Cod penal din 1969 cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Mihail Vlasov la pedeapsa de 2 ani închisoare. În temeiul art. 71 Cod penal din 1969 interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal din 1969 ca pedeapsă accesorie. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Mihail Vlasov împotriva aceleiaşi sentinţe”, se arată în decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia instanţei supreme este definitivă. În primă instanţă, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a României a fost achitat, DNA contestând decizia cu apel.

În 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, el fiind acuzat că, în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat „să îi susţină interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului”. Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit rechizitoriului procurorilor. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, arată Mediafax.

În urmă cu o zi de sentinţa finală din acest dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată într-un al treilea dosar pe Mihail Vlasov, la data faptelor președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR, în prezent deținut în altă cauză.

În această cauză, luna trecută, Cornelia Liliana Ștefănescu, șefă a Cancelariei CCIR, a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.

DNA susține că, în perioada 2008 — 2014, Mihail Vlasov, abuzând de funcția deținută și de influența dobândită în această calitate, a întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta.

Potrivit procurorilor, au fost adus grave prejudicii atât Camerei de Comerț, cât și SC Romexpo SA la care CCIR este acționar majoritar.

După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții. Concret, el și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu, Grigorescu și Suciu, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități„, spun anchetatorii.

DNA menționează că, prin contractele semnate, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual „Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo la prețuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov și a unor membri de familie.

Mihail Vlasov și-a însușit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziția biroului de conducere/Fond la dispoziția președintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziții de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăți efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie„, se arată în comunicat.

Conform DNA, Mihail Vlasov și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor Camerei de Comerț și societății Romexpo de peste 54,3 milioane lei, respectiv de aproximativ 6,1 milioane lei.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce au fost deținute de către Mihail Vlasov și înstrăinate către membri ai familiei sale în scopul eludării măsurilor asigurătorii, precum și asupra unui imobil ce aparține fiicei acestuia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, în aprilie 2014 și iunie 2015.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce adaugă Cristela Georgescu în supa cremă de legume ca să-i iasă gustoasă: “Se pun în oală și se fierb 25 de minute la foc mic”
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Ce pensie primeşti dacă ai muncit mai puţin de 10 ani. Calculul exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul mistic din România. Ceaușescu era convins că e un portal în timp
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns