Racheta Topol-M poate fi ascunsă oriunde, în păduri, orașe sau în buncăre care ar rezista atacurilor nucleare. Are 22,7 metri lungime și un diametru de 1,9 metri. Poate fi lansată de pe un transportator special, cu 16 roți, care îi asigură o mobilitate maximă.
Topol-M, cunoscută în terminologia NATO ca „Sickle-B”(Secera-B) a fost prima rachetă balistică intercontinentală creată după căderea Uniunii Sovietice. Topol în limba rusă, este numele dat plopului alb.
Racheta a fost iniţial proiectată în anii 1980 ca răspuns la „Războiul stelelor” iniţiat de fostul preşedinte american Ronald Regan, reproiectată apoi la mijlocul anilor 90, pentru a fi operaţională din decembrie 1997 şi până în prezent. De la introducerea sa în serviciu, au existat aproximativ 80 de rachete Topol puse în funcţiune, o treime dintre acestea fiind versiuni rutiere mobile iar restul fiind plasate în silozuri de beton fortificate. Alte 170 de rachete Topol uzate moral, rămân totuşi în serviciu pentru a susţine flota de rachete moderne în caz de nevoie.
Viteza mare a rachetei scurtează timpul de reacţie, factor esenţial când este vorba de apărarea împotriva rachetelor balistice. Motoarele acestor rachete au fost concepute pentru o scurtă, dar foarte puternică fază de combustie, astfel încât sateliţii de detecţie în infraroşu americani au foarte puţin timp la dispoziţie pentru a o detecta şi urmări. Momelile sale o fac ca traiectoria să fie greu şi corect de urmărit pe radar, iar contramăsurile sale se pesupune că au fost modernizate pentru a păcăli sistemul de urmărire în infraroşu folosit pentru interceptare.
Racheta este o armă de ucidere în masă. Are o rază minimă de acțiune de 2.000 de km și una maximă de 10.500 de km. Moscova susține că poate evita sistemele americane antirachetă. Poate purta mai multe focoase, dar este în general dotată cu un singur focos termonuclear de 800 de kilotone, potrivit unui raport realizat de Stockholm International Peace Research Institute.
Dezvoltarea rachetei a început în 1997, iar primele unități mobile au fost livrate armatei în 2006. La finalul lui 2010, 70 de rachete Topol-M erau date în folosință.