UPDATE.Gabriela Firea i-a răspuns liderului USR. „Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns. Cine vorbește, omul care a promis că vine să salveze Capitala și timp de 5 luni nu a făcut decât să saboteze Bucureștiul. Dumnealui este cel mai absent consilier, dacă se poate formula așa. Chiulangiul şi repetentul din Consiliul General doreşte un referendum pentru demiterea primarului general. Este un anunt tragi-comic pentru ca USB a sabotat Bucurestiul. Vrea sa salveze Romania, si pt ca nu are ce viziune sa prezinte romanilor s-au gandit cum sa iasa in evidenta si au venit cu aceasta propunere extraordinara.
Tot ceea ce a afirmat Nicușor Dan sunt minciuni sfruntate și îmi voi lua absolut toate măsurile pentru a mă asigura că nu se poate așa. Un ONG din afara țarii, transformat în partid care a vrut să salveze Bucureștiul, acum îl boicotează la toate proiectele. La ei, din 15 consilieri generali, mai mereu vin 7-8 la ședințe, iar aceștia se opun la toate proiectele pentru București.
Am să vă dau câteva exemple, ca să înțelegeți cine este acest USB. Ei se opun modernizării spitalelor din București, se opun cabinetelor medicale de lângă școli, adică niciun copil de român nu are dreptul la sănătate. Sunt proiecte în Consiliul General, la care cei 7-8 consilieri prezenți au votat mereu împotrivă. Avem un proiect prin care studenții care stau în chirie la seniori sau care oferă meditații copiilor, iar ei s-au opus inclusiv acestui proiect, care îi privea pe studenții, pe baza cărora ei spuneau că au ajuns în politică.
Vă spun sincer: atâta nepricepere și rea voință ca la domnul Nicușor Dan eu nu am văzut! (…) Văd că programul său economic este: cum să o lovim pe Firea mai bine, că altceva nu văd. USB-ul este într-o competiție cu PNL și ei încearcă să polarizeze această dispută prin atacuri la primarul general. Eu am încredere în bucureșteni”, a declarat Gabriela Firea”, conform stiripesurse.
După cinci luni de activitate, ”rezultatele” Gabrielei Firea sunt: inițierea de proiecte pentru pregătirea unor tunuri, amânarea rezolvării problemelor reale ale bucureștenilor, precum RADET, politizarea administrației prin angajarea unor oameni apropiați PSD, de Florin Pandele, George Becali și Robert Negoiță, și proiecte de tip Moș Crăciun, cu liste de cumpărături supraevaluate, arată Nicuşor Dan pe Facebook.
1. Firea a scos 7 milioane de euro din bugetul pentru infrastrutură
Cel mai flagrant neadevăr care poate fi trecut în contul Gabriel Firea este fluidizarea traficului în șase luni de zile. Nu doar că acest angajament nu a fost îndeplinit, fapt ce poate fi constatat de către toți bucureștenii, dar Gabriela Firea a scos 7 milione de euro din bugetul alocat pentru infrastructură, bani ce trebuiau să ajungă în proiectele Penetrația Prelungirea Ghencea-Domnești, modernizarea șoselelor Iancului și Pantelimon, lărgirea străzii Fabrica de Glucoza, Inelul Median.
Citeşte şi: Gabriela Firea a anunţat care sunt priorităţile din proiectul de BUGET pe 2017
2. Schema Dragnea- Bombonica aplicată la Primăria Capitalei
Gabriela Firea înființează structuri paralele cu personal contractual care nu se supune legii funcționarului public, așa cum a procedat Liviu Dragnea în CJ Teleorman, cu fosta lui soție Bombonica și alți membri ai PSD, dosar care se află în instanță. Practic, persoanele angajate în aceste structuri nu trebuie să-și depună declarațiile de avere și interese, iar salariilor lor sunt necunoscute. Roxana Wring, consilier general, suspectează că, în realitate, Firea și-a făcut un serviciu personal de informații. Wring a dat exemple de prieteni politici puși pe posturi de Firea: Alin Petrache, numit președinte al Clubului Sportiv Municipal, care a demisionat din fruntea Comitetului Olimpic Român după eșecul de la Olimpiadă, fiul lui Adrian Petrache din celebrul tandem Bittner-Petrache. Generalul în rezervă Mircea Teodor Mureşan, acuzat de fostul șef al Parchetelor Militare Dan Voinea că ar fi participat la distrugerea Bibliotecii Centrale Universitare, numit ca reprezentat al comunității în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, acolo unde a fost inclus, în aceeași calitate, și fostul primar PSD, Dan Darabont.
3. Erori materiale de 8 milioane de euro
Din patru rectificări bugetare făcute în 5 luni pe bugetele spitalelor și al ASSMB se pot constata erori materiale în 2 hotărâri diferite de peste 5 milioane de euro, corecturi în listele de achiziții de încă 3 milioane de euro, dublări de echipamente în liste diferite. Alocarea celor 30 de milioane de euro pentru spitale se face pe baza unei liste de cumpărături, fără nicio evaluare a necesarului, și pe baza declarației pe propria răspundere a managerilor de spitale. Ana Ciceală a arătat că, pentru modul în care a condus ASSMB, directorul instalat de Firea, Emanuel Bodnariu, fost consilier al primarului Florentin Pandele și vicepreședinte al PSD Ilfov, a fost recompensat cu primul loc pe listă la Parlamentare, pentru județul Ilfov.
4. Achiziții publice netransparente prin evitarea SEAP
Sub pretextul simplificării, Primăria nu mai este obligată, la inițiativa Gabrielei Firea, să publice prin sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) achizițiile cu sume mai mici de 3.334.050 lei pentru de servicii sociale și „alte servicii specifice”. Această normă incalcă legea de 5 ori, iar majoritatea PSD+ALDE s-a comportat din nou feudal oprind microfonul atunci cand USB/USR a încercat să explice în consiliu cele 5 încălcări ale legii privind achizițiile publice. Această normă se aplică pentru 15 categorii mari de produse și servicii printre care: servicii sociale administrative, servicii de învăţământ, servicii de sănătate şi servicii culturale sau servicii hoteliere şi restaurant. De aici rezultă cadrul prin care banii publici să fie directionați cu dedicație, fără licitație publică.
5. Subordonarea CGMB Primarului General și cenzură
O altă notă internă emisă pe 10 noiembrie prevede că directorii din aparatul de specialitate al Primarului General și al instituțiilor publice de interes local pot participa la ședințele Consiliului General și pot comunica informații sau prezenta documente solicitate de consilieri doar după ce informează și obțin acordul Primarului General. Prin această notă Gabriela Firea își subordonează Consiliul General al Municipiului București și cenzurează, ilegal, comunicarea între subordonați și consilierii generali. Consilierii generali USB au înaintat o plângere prealabilă în atenția Gabrielei Firea și a Prefectului Municipiului București, Paul Nicolae Petrova, pentru anularea notei respective. În opinia USR, decizia încalcă în mod evident legea administrației publice locale și legea transparenței decizionale și îngrădește dreptul legal al consilierilor generali la informații publice.