Potrivit unor studii comparative, exista, practic, duble standarde in calitatea alimentelor in Uniunea Europeana, care par sa corespunda unei diviziuni Est-Vest, subliniaza cei doi eurodeputati (vicepresedinti ai Comisiei pentru Sanatate din PE). Acestia solicita Consiliului un punct de vedere oficial si actiuni pentru corectarea acestei probleme, astfel incat calitatea alimentelor comercializate sub acelasi brand sa nu mai difere intre statele UE.
„Noi consideram ca e inacceptabil acest dublu standard in ce priveste calitatea alimentelor in Uniunea Europeana, si asteptam din partea Consiliului o verificare a acestei situatii si solutii de remediere a ei. Nu e normal ca un produs cumparat in Romania sau Cehia sa aiba o calitate mai slaba decat produsul vandut cu aceeasi eticheta de o companie multinationala intr-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orienteaza dupa renumele produsului, dar primeste mai putin decat ar merita. In unele state est-europene, exista organizatii ale consumatorilor care chiar au testat in laborator si au certificat aceste variatii. Multi romani au avut posibilitatea sa compare direct astfel de produse si au observat diferenta. Cred ca acest semnal trebuie luat in serios de institutiile europene. Suntem cetateni cu drepturi egale si calitatea alimentelor ar trebui sa fie aceeasi peste tot in Uniunea Europeana„, afirma Daciana Sârbu.
Aceste variatii in compozitia produselor pot genera si efecte asupra sanatatii. In estul si sud-estul Europei se afla pe piata produse care contin cantitati mai mari de grasimi trans, un ingredient care, consumat in exces, poate genera afectiuni ale inimii. Daciana Sârbu a adus in discutie acest lucru atunci cand la Parlamentul European a fost dezbatuta o rezolutie pe tema grasimilor trans, eurodeputata PSD fiind co-autoare a acestei rezolutii care cere limitarea respectivelor substante in alimente.
Semnale recente ale presei europene au readus in prim-plan problema calitatii alimentelor care variaza de la un stat la altul, desi sunt comercializate in ambalaje identice. Potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identica vandute in aceeasi retea comerciala in Germania si Cehia au descoperit ca produsele vandute in Cehia aveau cantitati mai mici de faina integrala sau cantitati mai mari de grasimi. Un alt studiu citat, realizat in 2015 de o echipa de la Universitatea de Chimie si Tehnologie din Praga, a descoperit ca unele produse vandute in Cehia aveau nu doar calitate mai slaba, dar si preturi mai mari decat in Germania.
Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizatie slovaca pentru protectia consumatorilor si citat de Euractiv.com, a constatat diferente in cazul mai multor produse (de la cafea si bauturi racoritoare si pana la piper).