Sindicatele și patronatele au negociat modificarea acestui articol și au convenit ca aplicarea clauzei de confidențialitate să fie limitată în timp.
Modificarea stabilește că: „prin clauza de confidențialitate, părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă, precum și după încetarea acestuia, pe o perioadă determinată, să nu transmită categorii de date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă”.
Patronatele, reprezentând sectorul privat, au arătat, în cadrul negocierilor, că nu vor putea conveni însă o clauză de confidențialitate pentru orice fel de funcții, care nu implică intrarea în posesia unor informații sensibile pentru o activitate economică.
Citeşte şi MODIFICĂRI în Codul Muncii: Angajatorii vor avea liber să crească orele suplimentare ale angajaţilor
De asemenea, identificarea unor clauze de confidențialitate pe parcursul executării unui contract de muncă nu va atrage o plată suplimentară, conform articolului 26, alin. (2) din Codul Muncii, care arată că nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părți atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
În prezent, Codul Muncii stabilește că, prin clauza de confidențialitate, părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă, dar și „după încetarea acestuia” să nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Sursa: profit.ro