După mai multe amânări, lui Dan Adamescu i-a fost permisă intervenţia chirurgicală – mai exact operaţia genunchiului drept, afectat de artroză severă (gonartroză avansată dr. std IV, Genu Varum Sever, atrofie importantă muşchi cvadriceps), combinat cu o deformare gravă a oaselor. Intervenţia – inserarea unei proteze tip Persona PSI de la Zimmer – a decurs corespunzător. Din păcate, însă, recuperarea pacientului lasă mult de dorit. Fiind extrem de slăbit şi de celelalte afecţiuni (cardiologice, diabetice, neurologice, locomotorii), la vârsta de 68 ani, Adamescu se află în cea mai proastă stare generală de sănătate vreodată, familia fiind deja avertizată de medici asupra gravităţii situaţiei şi a continuării deteriorării.
Recent, pe 23 Noiembrie, Judecătoria sect 4 i-a respins cererea de liberare condiţionată fixând reiterarea acesteia pe 19 februarie 2017. Hotărârea nu este definitivă şi a fost deja atacată , printr-o contestaţie care urmează a fi judecată de instanţa superioară. Avocatul precizează că „Cu toate că a executat fracţia cerută de lege, Comisia de Liberare Condiţionată şi Instanţa de Judecată au considerat că domnul Adamescu nu a prezentat suficiente dovezi de îndreptare, deşi caracterizările date de către Penitenciar au fost excelente. A i se reproşa unui bolnav ţintuit la pat că nu şi-a ‚îndreptat’ comportamentul prin participarea la absolut toate acţiunile recreative şi muncă în penitenciar, este exagerat. Însă clientul meu are încredere în decizia Tribunalului, care urmează să judece contestaţia formulată şi speră că, în final, i se vor acorda drepturile care i se cuvin într-un stat de drept”.
„Sănătatea tatălui meu este extrem de fragilă şi, ştiind dotările medicale dintr-un penitenciar, nu pot decât să sper că nu va ajunge iar la Spitalul de Urgenţă. Sunt revoltat de situaţia precară din închisorile româneşti. Cum este posibil să se moară pe capete în penitenciare, fără nicio încercare serioasă de a îndrepta situaţia deţinuţilor?” se întreabă fiul domnului Adamescu, Alexander Adamescu.