Simptomele afecțiunii sunt similare cu cele ale gingivitei, adică gingii roșii sau pale, fragile, umflate, senzație de durere la mișcarea limbii, la care se adaugă și căderea unuia sau mai multor dinți sănătoși.
Ce factori declanșează boala
Placa bacteriană este principalul factor determinant al parodontozei, dar există şi alţi factori care influenţează apariţia acestei boli. Printre aceştia se numără:
-Schimbările hormonale, precum cele care se produc în timpul sarcinii, pubertăţii, menopauzei şi menstruaţiei lunare, care determină sensibilitatea gingiilor.
-Tulburările metabolice, precum diabetul. Diabeticii sunt cei mai predispuşi la apariţia infecţiilor gingivale şi prezintă cel mai mare risc de dezvoltare a parodontozei.
Citeşte şi Ce se întâmplă când încetezi să te mai speli pe dinţi
-Bolile care interferează cu sistemul imunitar, precum cancerul sau SIDA.
-Unele medicamente, de exemplu cele care combat convulsiile sau anginele pot provoca o creştere anormală a ţesutului gingival.
-Obiceiurile dăunătoare, precum fumatul.
-Igiena orală precară.
-Antecedentele familiale de boli dentare.
Boala poate declanșa afecțiuni grave
Studiile în domeniu au scos la iveală că bărbații cu afecțiuni gingivale severe precum parodontoza prezintă un risc mai mare de a suferi de impotență, chiar de la vârste fragede. „Patru din cinci bărbați cu disfuncție erectilă severă au suferit în trecut sau suferă de anumite boli gingivale., spune medicul stomatolog, Andra Custură. „Mai mult, boala gingivală poate provoca, pe lângă disfuncția erectilă, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă”.
Metode de prevenire
Boala paradontală poate fi evitată dacă îți periezi dinţii de două ori pe zi, ca să înlături placa bacterienă de la suprafaţa lor. De asemenea, se recomandă utilizarea aţei dentare pentru înlăturarea resturilor alimentare dintre dinţi şi clătirea cavității bucale cu apă de gură antibacteriană. Ar trebui să renunţi la fumat, să eviți situațiile stresante, să adopți o dietă echilibrată, care să întărească sistemul imunitar şi să tratezi scrâșnirea dinţilor (bruxism), în caz că suferi de această afecțiune.