„Acest total al plăţilor a fost posibil ca urmare a asigurării, în cursul lunii noiembrie, a fondurilor necesare în bugetul Ministerului Agriculturii, mai exact suma de 1,09 miliarde lei prin ordonanta de rectificare a bugetului şi, pe lângă aceasta, resurse suplimentare în sumă de 1,7 miliarde lei prin redistribuiri de sume de la alţi ordonatori principali de credite în conformitate cu prevederile legale”, precizează APIA.
Potrivit regulamentului european, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, fermierii primesc un avans de până la 70%, în cazul plăţilor directe, şi de până la 85%, în cazul sprijinului acordat pentru dezvoltare rurală.
Comisia Europeană a alocat pentru România un plafon total de 1,72 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru subvenţii. Din această sumă, o parte de circa 898 de milioane de euro va fi alocată pentru schema de plată unică pe suprafaţă, ceea ce înseamnă 96,8 euro pe hectar.
Fermierii vor primi bani şi prin schema de plată redistributivă, pentru care este alocată suma de 94 de milioane de euro.
Pentru schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) a fost alocată suma de 531 de milioane de euro, adică 57,3 euro pe hectar.
În acelaşi timp, APIA va acorda 22,8 euro pe hectar pentru schema de plată pentru tinerii fermieri, suma totală fiind de 15 milioane de euro.
Pentru sprijinul cuplat APIA va plăti 232 de milioane de euro.
Plăţile finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se efectuează la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, iar plăţile finanţate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) la cursul de schimb de 4,5240 lei pentru un euro.