„Ceea ce avem astăzi pe site sunt două informații esențiale. În primul rând, avem astăzi, cu sprijinul ANAF, o sumă rezultată din valorificările bunurilor disponibilizate, care este de aproximativ 21 de milioane de lei, ceea ce înseamnă peste patru milioane de euro. Această sumă (…) urmează a fi împărțită, potrivit unor dispoziții din lege, în procente: 20% pentru Sănătate, 20% pentru Educație, câte 15% pentru Ministerul Finanțelor, Justiției și cel de Interne, și există și un procent de 15% care este prevăzut pentru reutilizarea în scop social a sumele, deci pentru ONG-uri cu alte cuvinte”, a precizat Raluca Prună, informează Agerpres.
Potrivit acesteia, o altă informație foarte importantă care este publicată în mod transparent este lista imobilelor confiscate, care sunt pe site, cu adrese, aceste bunuri imobile urmând a fi reutilizate la propunerea Agenției.
Președintele ANABI, Cornel Călinescu, a arătat că platforma prezintă public registrul imobilelor confiscate, urmând ca din acest moment să se poată formula propuneri de reutilizare socială a acelor bunuri.
„Acest site este de fapt interfața publică a sistemului integrat pe care Agenția are obligația să îl dezvolte. (…) De aceea, cele două aspecte prezentate de doamna ministru sunt o punere în aplicare a atribuțiilor Agenției, aceea de a prezenta public registrul imobilelor confiscate, acesta fiind punctul T0 de la care Agenția își poate îndeplini și atribuția de a formula propuneri Guvernului de reutilizare socială a bunurilor imobile. Marcăm, astfel, apariția în portofoliul instituțiilor publice a acestei noi instituții a reutilizării în interes public sau reutilizării sociale”, a spus Călinescu.
De asemenea, el a menționat că de anul viitor sumele de bani obținute în urma confiscărilor urmează să fie îndreptate către proiecte sociale.
„Reușim pentru prima oară (…) să prezentăm cu cifre reci despre ce sume vorbim din valorificarea bunurilor confiscate. Acești bani sunt rezultați din valorificarea pe parcursul acestui an de către colegii de la ANAF, direcția nou înființată de cazuri speciale, care au preluat un sold de peste 20.000 de hotărâri definitive care se află în stocul dânșilor și din care, în acest an, au reușit să obțină această sumă de bani (aproximativ 21 de milioane de lei — n.r.) care, începând de anul viitor, nu se vor mai vărsa direct la bugetul de stat, ci se vor duce în proiecte concrete de prevenire a criminalității sau pe proiecte sociale”, a explicat președintele ANABI.
Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a lansat platforma on-line pe care vor fi publicate sumele indisponibilizate și valoarea confiscărilor făcute de către autorități. Până la acest moment, pe site vizitatorii pot găsi date despre starea bunurilor imobile confiscate, dar și valoarea sumelor de bani obținute în urma valorificării acestor bunuri rezultate din procedurile penale, care până la 31 octombrie erau în valoare de 20.536.268 lei.