Noua construcţie este creditată că va proteja astfel mediul de efectele radioactivităţii cel puţin în următorii 100 de ani.
„Am sărbătorit, azi, la Cernobîl, reuşita „operaţiunii” de montare a arcului – una dintre etapele-cheie înainte de încheierea programului internaţional pentru transformarea Cernobîlului într-un loc sigur, fără riscuri pentru mediu”, au afirmat giganţii francezi ai BTP Vinci şi Bouygues, care au realizat construcţia.
Citeşte şi Reactorul 4 de la Cernobîl, la 4 ORE după EXPLOZIE. Vezi IMAGINI ISTORICE
Clopotul are o structură metalică de 25.000 de tone (36.000 de tone incluzând echipamentele prevăzute), înaltă de 108 metri şi lungă de 162 metri. „Arcul de la Cernobîl este cea mai mare structură terestră mobilă construită vreodată”, a mai spus aceeaşi sursă. Arcul de la Cernobîl va fi operaţional abia la sfârşitul anului 2017, perioadă necesară instalării şi punerii în funcţiune a diferitelor echhipamente.
În data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul nr.4 al centralei de la Cernobîl exploda în timpul unui test de securitate. Timp de zece zile, combustibilul nuclear a ars, aruncând în atmosferă elemente radioactive foarte periculoase care au contaminat mediul pe cel puţin trei sferturi din continentul european.