Numărul navelor de croazieră fluvială din Deltă, aproape dublat în ultimii 10 ani

Numărul navelor de croazieră care au ajuns în Delta Dunării aproape că s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit datelor furnizate de Căpitănia Zonală a Portului Tulcea, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați și de operatorii turistici.
Romania TV
29 nov. 2016, 15:01
Numărul navelor de croazieră fluvială din Deltă, aproape dublat în ultimii 10 ani

‘Anul acesta în Portul Tulcea au acostat 158 de nave de croazieră care au avut la bord 22.499 de pasageri. În celelalte porturi din județ au acostat de asemenea 140 de nave de croazieră cu 17.464 de pasageri’, a declarat pentru AGERPRES directorul Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim.

Cele 298 de nave de croazieră care au acostat în județ anul acesta reprezintă cel mai mare număr al sosirilor înregistrate în porturile din Delta Dunării în ultimii 10 ani.

În situația oferită de autoritatea portuară se arată că numărul navelor care acostează în porturile din județ se apropie tot mai mult de cel al navelor care acostează în municipiu, porturile din Sulina, Sfântu Gheorghe și Crișan fiind în preferințele tur-operatorilor.

Cele mai puține nave de croazieră fluvială și maritimă care au acostat în ultimii 10 ani în porturile de pe raza județului Tulcea, respectiv 137, s-au înregistrat în anul 2010, atunci când în județ erau așteptate circa 200 de nave. Numărul lor a scăzut însă atât ca urmare a crizei financiare din anii anteriori, cât și a concurenței operatorilor din Ucraina care practicau tarife mai mici pentru plimbările în Deltă, potrivit operatorilor tulceni.

Situația din turismul cu navele de croazieră fluvială în Delta Dunării s-a redresat în anul 2013, în ciuda cotelor scăzute ale fluviului, situație care i-a obligat pe operatorii tulceni să suporte din bugetul propriu cheltuielile legate de transportul rutier pe sute de kilometri a turiștilor de pe navele blocate în zona Mehedinți și care nu doreau să renunțe la excursia în Deltă.

În 2014, an marcat de conflictul din Crimeea, numărul navelor de croazieră s-a apropiat de cel din anul 2016, situația geo-politică din bazinul Mării Negre lăsându-și amprenta în anul următor, când în porturile din județ au acostat cu 65 de nave de croazieră mai puțin. Diferența aceasta a fost cauzată și de scăderea accentuată a nivelului Dunării.

Potrivit Agerpres, unii operatori turistici din județ au explicat creșterea fenomenului turistic cu navele de croazieră în Delta Dunării, chiar și în contextul situației sensibile din bazinul Mării Negre, prin sentimentul de siguranță oferit de statutul României, țară membră a UE și a NATO.

O altă explicație a creșterii numărului navelor de croazieră care au ajuns în Delta Dunării anul acesta poate fi schimbarea strategiei unor firme internaționale din domeniu de a renunța la croazierele pe Marea Neagră în favoarea celor fluviale. Această ipoteză poate fi susținută prin scăderea de 10 ori a numărului navelor de croazieră maritimă care au acostat anul acesta pe litoralul românesc față de cea din anul 2013, situație semnalată public de directorul unei firme din domeniu, Ciprian Popescu.

De remarcat este că problemele sanitar-veterinare înregistrate în județul Tulcea în urmă cu 10 ani, respectiv focarele de gripă aviară, nu au dus la o scădere importantă a numărului navelor de croazieră care au ajuns în Deltă în următorii doi ani.

Doar o parte din navele de croazieră care au sosit în județul Tulcea au apelat la serviciile APDM Galați. Astfel, din cele 230 de nave care au acostat în județ anul trecut, doar 128 au preferat pontoanele APDM.

Primele nave de croazieră fluvială care aveau la bord turiști din Occident au ajuns în Delta Dunării la începutul anilor 2000. În baza solicitărilor primite din partea turiștilor străini, operatorii tulceni le oferă acestora plimbări în Delta Dunării, în timpul cărora pot gusta mâncărurile tradiționale sau pot vedea spectacole folclorice susținute de ansambluri din județ. În oferta turiștilor de pe navele de croazieră se află și excursiile la mănăstirile Saon, Celic-Dere și Cocoșu, la Basilica Paleocreștină din Niculițel, precum și vizite la muzeele de artă din municipiu.

Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.455 de kilometri pătrați, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, iar în România numără circa 12.000 de persoane care locuiesc în comunități izolate de ape.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!