Cearcănele, senzaţia de ameţeală şi dificultăţile de concentrare nu sunt singurele neplăceri cauzate de un somn insuficient. Te expui unui risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, depresie şi obezitate în urma privării constante de somn, aşa că nu ar trebui să subestimezi importanta timpului pe care îl petreci pe „tărâmul viselor” în fiecare noapte.
Respectarea numărului de ore de somn de care ai nevoie în funcţie de vârstă nu este însă singurul aspect căruia ar trebui să îi acorzi atenţie dacă ai hotărât să ai mai multă grijă pentru sănătatea ta. Recent, oamenii de ştiinţă au stabilit cu precizie care este şi cea mai potrivită oră pentru somn. Eşti pregătită să afli care este cea mai bună oră la care să adormi?
Pentru a te bucura de toate beneficiile somnului pentru sănătate şi frumuseţe, fă-ţi o prioritate din a fi deja în pat la ora 22:37. Nu 22:30 sau 22:40, ci 22:37 – este cea mai potrivită oră pentru somn, conform unei echipe de cercetători britanici. Studiul efectuat la cererea companiei George Home a investigat obiceiurile de somn a peste 1.000 de respondenţi şi a relevat câteva concluzii surprinzătoare. Factorii de care depinde somnul liniştit şi reconfortant la care visezi nu se rezumă doar la respectarea orei ideale (adică 22:37), dar implică şi alte lucruri esenţiale: pijamale din bumbac, o cameră încălzită la 19 grade Celsius, două perne umplute cu puf şi pene de gâscă, o pilotă cu un nivel de căldură de 13.5 (ridicat) şi alarmă setată cu exactitate la ora 07:19.
Acelaşi studiu arată că oamenii dorm, în medie, şase ore şi 15 minute pe noapte în perioada cuprinsă între lunile octombrie şi februarie – cu 40 de minute mai puţin decât în lunile de vară. Pe termen lung, riscurile la care te expune un somn insuficient pot crea probleme grave de sănătate, aşa că nu subestima impactul somnului asupra sănătăţii tale.