Ce este şi cum poţi să recunoşti atacul de panică

Statisticile arată că una din trei persoane va avea la un moment dat în viață o astfel de manifestare anxioasă, deseori confundată cu infarctul miocardic.
Alina Costache
30 nov. 2016, 15:39
Ce este şi cum poţi să recunoşti atacul de panică

Atacul de panică este o tulburare de tip anxios în care o persoană are episoade de frică, fie că vorbim despre anxietate, neliniște sau agitație, care apar brusc și neașteptat, „ca din senin”. Organismul are un sistem de răspuns la frică, care pregătește individul pentru a face față unei situații sau pentru a se feri de pericol. Atacul de panică survine atunci când acest sistem reacționează exagerat sau când nu este necesar. În timpul atacului de panică, sistemul nervos reacționează ca atunci când avem de-a face cu o situație amenințătoare de viață„, a declarat, pentru doctorulzilei.ro, psihologul Eveline Osnaga.

Simptomele atacului de panică: palpitații, transpirație, dificultăți respiratorii, durere în zona inimii, amețeală, senzație de amorțeală în diferite zone, tremor, frisoane, valuri de căldură sau frig, senzație de rău sau de leșin, greață sau diaree.

Fiecare pacient experimentează anxietatea și toate stările de neliniște specifice acestei tuburari, însă cele mai frecvente manifestări care apar la nivel cognitiv sunt: senzația de irealitate, teama de moarte, teama de a pierde controlul și chiar de a înnebuni.

Atacurile de panică pot dura câteva minute sau câteva ore. De obicei, un atac începe brusc, ajunge la un maximum în aproximativ 10 minute, și trece complet în următoarele ore. Sigur că este importantă și durata, însă pe o mare parte dintre clienții mei, spre exemplu, îmi spun că îi sperie foarte tare intensitatea acestuia„, spune medicul.

Potrivit psihologului, pentru a se putea pune diagnosticul de tulburare de panică, trebuie să existe atacuri de panică repetate, dintre care cel puţin unul să fie urmat la mai puțin de o lună, de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: teamă nejustificată de un nou atac; îngrijorarea privind consecinţele atacului; și nu în ultimul rând, o modificare semnificativă a comportamentului în raport cu potențialele atacuri de panică.

Cum procedăm când o persoană are un atac de panică

În primul rând e bine să nu lasăm singură persoana care trece printr-un atac de panică. Cel mai bine este să-i rămâneți alături până își revine complet, pentru a vă asigura că nu este nevoie de asistență medicală de urgență. Apoi, este foarte important să vă concentrați asupra respirației. Pentru a avea un ritm normal al respirației puteți încerca să faceți exerciții de respirație sau să încercați să numărați împreună”, susţine psihologul.

Citeşte şi Scapă de stres şi anxietate cu aceste remedii naturale

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici