Reacția ministrului vine după ce în presă au apărut mai multe interpretări și comentarii referitoare la o declarație a sa, în care spunea că recenta reorganizare a DIICOT pe modelul DNA a fost făcută și în perspectiva în care, pe termen lung, cele două parchete specializate ar putea fi reunite într-o singură structură.
„Câte ceva despre manipularea deșănțată, fără scrupule și fără atenție funcțională la semnificația cuvintelor. Puteți vedea în parte din ‘presă’ sau la ‘formatorii’ de opinie care reacționează la un enunț despre o viziune posibilă, dar și probabilă, pe termen foarte lung. 10 ani plus. Nu am anunțat desființarea DNA și DIICOT, nici reunirea lor iminentă. Dimpotrivă, am făcut un pas necesar dând DIICOT exact ce are și DNA”, se arată în postarea Ralucăi Prună.
Ministrul Justiției mai afirmă că se numără printre cei care au contribuit efectiv la întărirea celor două instituții, DNA și DIICOT, arată Agerpres.
„Ce este cel mai amuzant este că marii apărători ai celor doua structuri de parchet sunt cei care le-ar vrea desființate și care adesea le critică. Eu am făcut pentru DNA și DIICOT, nu am vorbit ca un chibiț cu pretenții de game changer”, se mai arată în postare.
Reorganizarea DIICOT pe modelul DNA a fost făcută și în perspectiva în care, pe termen lung, cele două parchete specializate ar putea fi reunite într-o singură structură, a afirmat miercuri ministrul Justiției, Raluca Prună.
„Am făcut din DIICOT, instituțional vorbind, exact ceea ce este și DNA-ul. Și am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu știu, este de presupus că în 10 ani, nu știu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite într-una singură. Rămâne de văzut cum evoluează societatea românească. (…) Un tip de Parchet Antimafia, care se ocupă și de corupție și de crimă organizată, dar repet, este un orizont pe un termen foarte lung”, a declarat Raluca Prună la Adevărul live.
Ministrul Justiției a anunțat, pe 16 noiembrie, că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, apreciind că prin acest act normativ s-a urmărit aducerea DIICOT „în oglindă la nivelul DNA”.
„Am adoptat o ordonanță de urgență care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanță care aduc un plus de valoare activității DIICOT se referă cu specificitate la întărirea și la eficientizarea funcției de conducere a Direcției, la îmbunătățirea organizării interne, aceasta într-un cadru mai amplu, a unei discuții pe agenda europeană care din păcate cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, al criminalității organizate, care de cele mai multe ori finanțează acest fenomen”, a afirmat Raluca Prună, într-un briefing la Palatul Victoria.
Potrivit acesteia, prin ordonanța adoptată s-a urmărit de asemenea „o creștere a eficacității urmăririi penale prin consolidarea unei capacități de efectuare a investigațiilor financiare și prin completarea personalului Direcției cu lucrători de poliție judiciară”.