În al doilea trimestru al acestui an, ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă a fost de 12% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, ritm accelerat faţă de cel înregistrat în primul trimestru al anului.
”Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învăţământ (34,41%), tranzacţii imobiliare (30%) şi sănătate şi asistenţă socială (28,24%). Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă (-2,48%)”, se precizează în comunicatul INS.
În ultimele luni ale anului trecut s-au aplicat mai multe majorări consistente ale salariilor în sectorul bugetar. De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.
Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forţa de muncă a crescut, în cel de-al treilea trimestru din 2016, cu 4,7%, după un avans de 5,9% în trimestrul II faţă de trimestrul I.
Cele mai mari creşteri salariale în trimestrul III faţă de trimestrul II au fost în învăţământ (32,2%) şi administraţie publică (7,1%).
Ultimele date disponibile arată că, în septembrie, câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 14,2% faţă de septembrie 2015, până la 2.094 lei (470 euro).