MITINGUL PAPIOANELOR. Mihai Răzvan Ungureanu, printre protestatarii de la ICR VIDEO

Aproximativ 200 de persoane au protestat luni seara în faţa sediului Institutului Cultural Român (ICR), nemulţumite de trecerea instituţiei în subordinea Senatului. Printre protestatarii cu papioane s-a numărat şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.
Romania TV
18 iun. 2012, 17:07
MITINGUL PAPIOANELOR. Mihai Răzvan Ungureanu, printre protestatarii de la ICR VIDEO

Purtând papion negru, fostul premier a fost prezent, luni seară, la protestul „Mişcarea papioanelor”, organizat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate în faţa sediului ICR, care vizează Ordonanţa care prevede trecerea Institutului sub autoritatea Senatului.

Ungureanu a spus că este foarte bine că se face o asemenea mişcare pentru a sprijini în primul rând „ideea de normalitate în cultura noastră instituţionalizată”.

„Faptul că o instituţie cum este Institutul Cultural Român a ajuns să fie supusă arbitrariului politic este, în opinia mea, înjositor nu doar faţă de activitatea celor care au condus Institutul sau au lucrat alături de conducere atâta timp, ci şi pentru faptul că în momentul în care într-o ţară cultura începe să deranjeze, nu mai vorbim de democraţie”, a spus Ungureanu, adăugând că „erau şi alţii care erau dispuşi să pună mâna pe pistol pentru a scăpa de cultura care li se părerea ba neplăcută, ba mult prea critică sau că nu-i reprezintă”.

El a precizat că a lucrat el însuşi la ICR înainte să fie ministru de Externe, calitate în care a fost alături de Institut.

„Cum se poate motiva îndârjirea pe care o constat în acest aranjament parlamentar al transformării autorităţii asupra ICR, rapiditate care se întâmplă înainte de a discuta sau rezolva problemele cele mai importante, cele mai stringente ale României, altminteri anunţate cu surle şi trâmbiţe într-o lună de guvernare?”, a spus Ungureanu.

Organizatorii mişcării i-au atras atenţia fostului premier că nu vor să se asocieze cu oameni politici, demersul lor nefiind unul politic.

Ungureanu a spus că se asociază mişcării deoarece îşi doreşte o altfel de politică, este un cetăţean al acestei ţări, cunoaşte activitatea ICR îndeaproape.

„Sunt între cei care cunosc activitatea Institutului Cultural Român îndeaproape şi ca fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, şi ca Ministru al Afacerilo Externe, şi ca fost prim-ministru. De fiecare dată am colaborat foarte bine cu Institutul Cultural Român şi mă bucur că, într-o măsură nu neapărat covârşitoare, am putut la rândul meu contribui alături de echipa pe care o reprezintă Institutul Cultural Român la succesul real al culturii noastre în exterior, culturii noastre moderne, contemporane şi evident al viziunilor noastre culturale”, şi-a motivat MRU, la România TV, prezenţa la protest.

El a mai spus că un alt motiv este faptul că „de domnul Patapievici şi de domnul Mihăieş şi de toată echipa ICR-ului mă leagă o veche şi foarte trainică prietenie care a rămas neschimbată şi în vremuri bune şi în vremuri grele”.

„Este motivul pentru care sunt aici şi mi se pare absolut normal să arăt prin aceasta că sunt împotriva oricărui act care nu este conform cu aspiraţiile noastre de libertate, faţă de actul cultural în sine!, a spus MRU.

Înainte de a trece în subordinea Senatului, ICR era subordonat Preşedinţiei. Institutul a fost trecut de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Parlamentului, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Un protest spontan pentru susținerea Institutului Cultural Român şi împotriva ordonanţei Guvernului a avut loc şi, sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din Bucureşti, Pe de altă parte, la inițiativa Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate, susținătorii Institutului Cultural Român și protestatarii de pe strada Arthur Verona au anunţat că se vor organiza în „Mișcarea Papioanelor”.

Horia Roman Patapievici a declarat, joi, că el crede că soarta acestei instituţii este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.

El a arătat că ordonanţa Guvernului nu urmăreşte depolitizarea, ci chiar politizarea Institutului Cultural Român

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Munții de bani pe care stă Charles. Ce avere deține regele
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Mircea Geoană confirmă discuția „tangențială” cu Nicolae Ciucă despre candidatură la summitul NATO
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!