„Cred că domnul Patapievici nu înţelege în acest fel democraţia şi Parlamentul. Discuţiile care au loc şi care trebuiau să aibă loc erau nişte discuţii informale, am convenit şi era absolut firesc ca după aceea să fie declaraţii de presă, din partea inclusiv a domnului Patapievici”, a declarat Haşotti, răspunzând, astfel, la acuzaţiile de lipsă de transparenţă din partea reprezentanţilor ICR.
Puiu Haşotti i-a transmit lui Horia Roman Patapievici că „în niciun caz Parlamentul nu se află în subordinea Institutului Cultural Român”.
„În niciun caz Parlamentul nu trebuie să se subordoneze ICR, în niciun caz un senator nu se află la dispoziţia domnului Patapievici. Transparenţa Parlamentului este una totală, discuţiile informale înseamnă însă cu totul altceva. Vreau să îi transmit (lui Horia Roman Patapievici, n.r.) că domnia sa nu a fost înlocuit de la ICR. Nu înţeleg de ce face atâta caz, cu atât mai mult cu cât raportul Curţii de Conturi este unul care arată grave lacune în cheltuirea banului public”, a mai arătat liderul senatorilor PNL.
Puiu Haşotti a dorit să dea şi un exemplu, precizând că Institutul Cultural Român are 149 de angajaţi, iar Senatul are 800 de angajaţi şi este o instituţie infinit mai importantă, iar bugetul Senatului este dublu faţă de cel al ICR.
„Ar fi bine să fie mai reticent în anumite atitudini. Scrisoarea pe care ne-a trimis-o este ireverenţioasă, ca să nu spun nepoliticoasă”, a adăugart senatorul PNL.
Întrebat dacă Parlamentul va reînnoi invitaţia pentru reprezentanţii ICR, Haşotti a răspuns: „Dar ce, domnul Patapievici îşi imaginează că eu sunt la dispoziţia domniei sale? Nu. L-am chemat, nu a vrut să vină, la revedere„.
El a mai adăugat că Ordonanţa care prevede trecerea ICR în subordinea Senatului „pune în regulă Institutul, pentru că, potrivit art. 117 al Constituţiei, până acum, Institutul Cultural Român nu a funcţionat chiar în parametri constituţionali”.
Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a fost invitat de liderii Grupurilor Parlamentare PSD şi PNL, Ilie Sârbu şi Puiu Haşotti, luni, de la ora 15.00, la Palatul Parlamentului, pentru un dialog pe tema Ordonanţei prin care institutul trece în autoritatea Senatului.
Întâlnirea liderilor de grup ai PSD şi PNL din Senat cu reprezentanţii ICR s-a anulat după ce aceştia nu au ajuns la un acord comun cu privire la participarea presei la şedinţă şi a numărului de invitaţi.
„Patapievici vroia să vină cu 20 şi ceva de persoane şi să fie presa în sală pe timpul şedinţei. Noi i-am zis să vorbim pe chestiunile tehnice legate de activitatea ICR şi ulterior fiecare dintre noi să facă declaraţii la finalul şedinţei. El vroia să fie toată presa în sală, nu puteam să facem bâlci aici”, a explicat unul dintre senatorii social-democraţi.
De asemenea, liderii celor două grupuri parlamentare i-ar fi transmis lui Patapievici că acceptă ca acesta să vină însoţit doar de două-trei persoane din partea ICR.