Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a spus că în România sunt 775.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 200.000 ar putea să lucreze, dar doar 35.000 muncesc.
„Noi avem, în acest moment, 775.000 de persoane cu dizabilităţi. Din această cifră, aproape 200.000 de oameni ar fi populaţia potenţial activă, care ar putea să lucreze. Parţial, într-un mod mai restricţionat, conform abilităţilor pe care le au, dar repet, 200.000 ar putea să lucreze. Câţi lucrează? 35.000. Doar 17,5 la sută din oamenii cu dizabilităţi care ar putea lucra, lucrează. Această diferenţă de 165.000 de oameni care ar putea să lucreze, nu o pot face din cauza accesului la locul de muncă, din cauza atitudinii pe care o găsesc în societate, nu doar de la angajatori, ci şi de la colegii angajaţi. Acest lucru este o prioritate”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la o dezbatere privind integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit news.ro, ministrul a afirmat că legislaţia a fost uneori folosită pentru obţinerea unui tratament privilegiat, întrucât în prezent există 800 de unităţi protejate şi 1.700 de persoane cu dizabilităţi angajate în cadrul acestora, în comparaţie cu anul 2008, când existau 208 unităţi protejate şi 1.027 de persoane cu dizabilităţi angajate.
„Ceea ce se întâmplă, ca în multe alte domenii, legislaţia a fost uneori folosită, astfel încât ajungem să avem unităţi protejate care au în scripte angajaţi cu normă parţială pentru a obţine titulatura de unitate protejată. Şi acest lucru ne arată faptul că, după ce că şi aşa avem resurse puţine, unii interpretează acest lucru pentru a avea un debuşeu care să le permită un tratament privilegiat. Avem 800 de unităţi protejate, în acest moment, în care lucrează 1.700 de persoane cu dizabilităţi. În 2008 aveam doar 208 astfel de unităţi şi 1.027 de persoane cu dizabilităţi angajate. Aici, trebuie să recunoaştem că nici fondurile europene nu au avut o contribuţie foarte sustenabilă, au fost foarte multe proiecte făcute doar de dragul de a fi făcute şi care nu au avut un impact care să determine o modificare structurală a angajării persoanelor cu dizabilităţi. Acesta este şi motivul pentru care avem o abordare diferită în această perioadă”, a susţinut ministrul.
Dragoş Pîslaru a precizat că această statistică arată că există din ce în ce mai multe unităţi protejate, dar creşterea nu ţine pasul şi cu numărul de angajaţi, motiv pentru care s-au adus modificări la Legea 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în care, pe lângă condiţia de procent din numărul de angajaţi, există şi condiţia de timp de lucu, respectiv minimum 30 la sută din timpul de lucru dedicat întregii unităţi protejate să fie realizat de către persoane cu dizabilităţi.
Minsitrul a adăugat că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar trebui să aibă ca obiectiv principal plasarea grupurilor vulnerabile, amintind de pachetul de măsuri active care a intrat în vigoare luni, conform căruia firmele care angajează persoane cu dizabilităţi vor primi subvenţii în valoare de 900 de lei pe lună timp de 18 luni.