Mai mult de jumătate din suma cerută va fi folosită pentru nevoile persoanelor afectate de conflictele din Siria, Yemen, Irak și Sudanul de Sud, a informat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).
‘Amploarea crizelor umanitare în momentul de față este mai mare ca oricând de la înființarea Organizației Națiunilor Unite’, a declarat șeful OCHA, Stephen O’Brien, într-un comunicat.
‘Niciodată până acum un număr atât de mare de oameni nu au avut nevoie de sprijinul nostru și de solidaritate pentru a supraviețui și pentru a trăi în condiții de siguranță și în demnitate’, a mai spus el.
Mai multe țări, între care Afganistan, Burundi, Congo și Somalia au lansat apeluri umanitare de urgență aproape anual în ultimul sfert de secol, iar unele se vor confrunta cu crize și mai mari în 2017, potrivit ONU, potrivit Agerpres.
Pe măsură ce nevoile umanitare continuă să crească, lucrătorii umanitari sunt supuși unui pericol din ce în ce mai mare de a fi ținta unor atacuri iar eforturile lor sunt îngreunate de accesul redus la cei care au nevoie de ajutor, de creșterea lipsei de respect pentru drepturile omului și de încălcările flagrante ale dreptului umanitar internațional, a mai spus O’Brien.
În Siria, nevoile umanitare sunt așteptate să ‘crească exponențial’ dacă nu va fi găsită o soluție politică la conflictul care durează de aproape șase ani, 13,5 milioane de persoane având nevoie de ajutor, informează Agerpres.
În Afganistan, unde forțele guvernamentale luptă împotriva insurgenței talibane, 1,8 milioane de persoane, în cea mai mare parte copii, vor avea nevoie de tratament pentru malnutriție acută anul viitor, potrivit apelului ONU.
În același timp, ca urmare a crizei politice din Burundi, numărul celor care vor avea nevoie de ajutor urgent se va tripla ajungând la circa trei milioane, estimează ONU.