„In dezbaterea publica sunt o groaza de falsuri. In primul rand, vreau sa stiti ca s-au incercat toate variatele ca autostrada Comarnic-Brasov sa fie finantata din fonduri europene. Comisia Europeana a respins constant investitia din bani europeni pe Comarnic-Brasov, dintr-un motiv simplu: au spus ca este prelungire a autostrazii care a fost contractata ilegal, fara licitatie, Brasov-Bors, celebra autostrada Transilvania, si Uniunea Europeana nu s-a compromis sa participe la extinderea acestui proiect. Pentru ca a fost alocat companiei Bechtel, fara licitatie. Deci, Comisia Europeana a scos proiectul Comarnic-Brasov din proiecte finantabile din bani europeni, in conditiile in care Romania a dat UE 6,2 miliarde de euro inapoi”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.
Fostul preşedinte a precizat că s-au pus în discuţie mai multe tipuri de finanţări ale autostrăzii Comarnic-Braşov. „In parteneriat public-privat, ceea ce era un dezastru financiar. Pana la urma s-a reusit o varianta: Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Am adus ca argument faptul ca, la vremea aceea se lucra pe autostrada Bucuresti-Ploiesti si pe centura Ploiestiului, iar de la iesirea din Ploiesti era pe patru benzi pana la Comarnic.
Cele doua banci, BEI si BERD au fost convinse sa finanteze acest proiect Comarnic-Brasov, nu ca prelungire a autostrazii Transilvania, ci ca prelungire a investitiei facuta deja de Romania pe Bucuresti-Ploiesti si pe centura Ploiestiului, pana la Comarnic, pe patru benzi. Au acceptat varianta, iar in urma discutiilor dintre cele doua banci, au prezentat o formula de finantare care a fost inaintata Guvernului si, in mod deosebit, domnului ministru Sova, care raspundea de Marile Proiecte. Acea propunere de finantare care prevedea si un avans rezonabil, nu exagerat, avea ca viziune inceperea constructiei de la Comarnic incolo.
A stat circa o luna aceasta propunere de finantare in Ministerul lui Sova, Ministerul Marilor Proiecte, dupa care s-a intros la cele doua banci cu observatii cumplite din punctul de vedere al finantarii, prin care domnul Sova cerea completa modificare a modului de finantare, cu avansuri mult mai mare, cu incepere din doua capete„, a explicat Traian Băsescu.
Fostul şef de stat adăugat că cele două bănci, BEI şi BERD, „au suspectat că sunt nişte firme care trebuie să prindă contractele de la Comarnic” şi s-au retras imediat din proiect, motivând că nu vor finanţa autostrada Comarnic-Braşov în condiţiile impuse de ministrul Dan Şova.
„Intre timp, cele doua banci si-au dat seama ca nu e in regula inceperea de la doua capete si au suspectat ca sunt niste firme care trebuie sa prinda contractele de la Comarnic, 15 km, si de la Brasov, vreo 15-20 de km si partea cea mai grea, care era strapungerea muntelui, era neglijata. In aceste conditii, cele doua banci s-au retras din proiect si au comunicat Guvernului sa faca ce vrea, pentru ca nu vor finanta cum vrea domnul Sova. Asa a murit proiectul Comarnic-Brasov. Trebuie sa intelegem ca romanii nu pot fi mintiti la nesfarsit. Cele doua banci s-au retras din proiect datorita conditiilor cerute de Sova, prin care nu accepta conditiile cinstite propuse de cele doua banci. Era un credit pe 30 de ani, usor de platit„, a conchis Traian Băsescu.
Fostul ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova, declara, în 2013, că va termina autostrada Comarnic-Braşov până în 2016. „O începem și o terminăm până în 2016, chit că mă mut pe ea. Mă mut cu cortul pe autostradă și tot o termin”, declarat Şova cu trei ani în urmă.