Eşti stresat continuu? Iată cum îti poţi afecta sănătatea orală

In prezent, agitatia si stresul reprezinta o preocupare comuna pentru majoritatea dintre noi. Din cauza situatiilor neasteptate care se intampla tot mai des, a face fata stresului este dificil si astfel ne facem rau fara sa ne dam seama. Un anumit nivel de stres poate fi pozitiv, deoarece te poate face sa te simti mai plin de energie. Insa, stresul devine o stare de spirit negativa, atunci cand va confruntati cu provocari sau dificultati in mod continuu fara nici un fel de pauze sau momente de relaxare.
Roxana Gagiu
06 dec. 2016, 08:52
Eşti stresat continuu? Iată cum îti poţi afecta sănătatea orală

Problema legata de stres este larg raspandita in intreaga lume. Numita si boala secolului, stresul este un factor care contribuie la aparitia multor afectiuni si probleme de sănătate care deregleaza functionarea normala a organismului si provoaca efecte negative la nivelul intregului nostru corp, inclusiv al dintilor si gingiilor.

Cercetatorii au descoperit mai multe legaturi intre stres si problemele de sanatate orala, pe care ni le detaliaza dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile. Iata cum afecteaza stresul sanatatea orala:

Macinarea dintilor prin scrasnire

Scrasnitul dintilor este cunoscut sub denumirea de specialitate de bruxism. Este dificil sa va dati seama daca suferiti de aceasta problema, din moment ce macinarea si inclestarea dintilor se manifesta de obicei pe timp de noapte in timp ce dormiti.

„Daca observati ca varfurile dintilor sunt mai plate decat inainte sau in cazul in care dintii devin extrem de sensibili, s-ar putea sa aveti bruxism. O durere a maxilarului este un alt simptom care sugereaza ca va macinati dintii in somn. Din nefericire, acest obicei nesanatos apare in cazul persoanelor foarte stresate, care nu au un somn linistit”, afirma dr. Andra Custura.

Infectia gingivala

Stresul poate creste sansele de aparitie a afectiunilor gingivale. Aceasta problema incepe de la stadiul de gingivita si progreseaza la o forma mai severa, periodontita, daca este lasata netratata. Simptomele bolii gingivale includ gingii rosii, umflate, care sangereaza usor. In cazul periodontitei, gingiile se lasa departe de dinti, creand buzunare, care sunt locul propice pentru infectiile de la nivelul radacinii dintilor. O buna igiena orala poate reduce foarte mult riscul de boli gingivale contractante.

TMD si TMJ

TMD este prescurtarea pentru „tulburari temporomandibulare”, care iau forma unor tulburari diferite, afectand muschii si articulatiile maxilarului si ale gatului. TMJ inseamna „articulatii temporomandibulare” si se refera la o conditie care este exclusiva pentru articulatia care face legatura intre maxilarul inferior si restul craniului. Daca va confruntati cu muschii maxilarului inflamati este posibil sa suferiti de TMD sau TMJ. S-ar putea sa simtiti, de asemenea, dureri severe sau probleme cu miscarea maxilarului in sus si in jos. Aceasta problema poate sa apara din cauza bruxismului, o problema cauzata de stresul continuu.

Gura uscata

Gura uscata apare atunci cand glandele salivare nu produc suficienta saliva pentru a umezi in mod adecvat interiorul gurii. Stresul poate fi motivul gurii uscate, fie din cauza starii induse, fie din cauza medicamentelor antidepresive. Gura uscata poate creste riscul aparitiei cariilor si face mestecatul si inghititul inconfortabile.

„Consumul de lichide permanent si folosirea unei ape de gura special conceputa pot ajuta la ameliorarea gurii uscate, dar este important sa se elimine cauza principala a gurii uscate, fie ca este vorba de stres, medicatie sau o alta problema de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat”, spune dr. Andra Custura.

Aftele bucale

Aftele, altfel cunoscute sub numele de ulcere bucale, sunt pur si simplu rani dureroase aflate in interiorul gurii. Daca igiena dentara zilnica este prea dura sau daca obisnuiti sa va muscati obrajii si limba din cauza stresului, este posibil sa apara aceasta infectie sub forma de puncte rosiatice. Cercetarile arata ca, atunci cand suntem stresati, obisnuim sa ne muscam buzele si interiorul gurii, ceea ce este un obicei periculos pentru sanatatea orala.

Tratament si prevenire

In primul rand, cel mai important lucru este sa cautati modalitati de a atenua stresul. Poate fi necesar sa se adapteze programul sau sa se imbine momentele de stres cu cele de relaxare. De asemenea, puteti utiliza tehnici de reducere a stresului pentru a cultiva o perspectiva calma. Medicul specialist ar trebui sa fie in masura sa va ofere cateva sfaturi cu privire la modul in care puteti face fata acestor situatii care va pun in pericol sanatate generala si, mai ales, pe cea orala.

Cum sa faceti fata stresului?

• Gasiti tehnici de relaxare pentru a ajuta la gestionarea stresului
• Tineti cont de igiena orala la domiciliu
• Vizitati medicul dentist pentru controale periodice si curatari profesionale
• Ramaneti activi, exercitiul poate ajuta la eliminarea stresului
• Odihniti-va cum trebuie
• Adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Trucul care albește lenjeria de pat. Ingredientul banal care e folosit de gospodinele pricepute
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Au apărut documentele. Anunțul CNSAS
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Medicamentele care lipsesc din farmacii. Este o criză uriașă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Mama Luizei Melencu, noi acțiuni la tribunal! Femeia rupe tăcerea în cazul Caracal. Susține că telefonul fiicei sale s-a conectat la…
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Caracal. Anunțul făcut de mama Luizei Melencu: S-a conectat...
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump promite acțiuni controverse din prima zi a noului mandat la Casa Albă
MediaFlux
Melania Trump și-a prezentat propria criptomonedă. La concurență cu președintele ales care a lansat $Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)