ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Mecanismul de calcul și de atribuire a mandatelor pentru independenți este prevăzut în Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților (nr. 208/2015). Mai precis, la atribuirea mandatelor sunt luați în considerare doar candidații independenți care au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care au candidat. Coeficientul electoral este rezultatul împărțirii dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul senatorilor, respectiv deputaților, care vor fi aleși în respectiva circumscripție.
Pentru a înţelege mai bine metoda de calcul, vezi exemplu de ma jos.
Bucureștiul va da 29 de deputați și 13 senatori. La alegerile parlamentare din 2012, au fost 700.351 de voturi valabil exprimate pentru Camera Deputaților și 700.141 de voturi valabil exprimate pentru Senat. Presupunând că la alegerile din 11 decembrie 2016, numărul de voturi valabile va fi similar cu cel din 2012, rezultă un coeficient electoral al circumscripției de 24.150 pentru Camera Deputaţilor și 53.857 pentru Senat.
Astfel, cine s-a înscris în cursa pentru Camera Deputaților și obține măcar 24.150 voturi, va câştiga mandatul. Acelaşi calcul se aplică şi pentru Senat: candidatul care obţine cel puţin 53.857 de voturi, a câştigat mandatul.
Citeşte şi: IPP: Actualul Parlament este cel mai ineficient din istoria post-decembristă
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. La alegeri parlamentare din 11 decembrie, 6.476 de candidaţi s-au înscris în cursa electorală. Aceştia se vor bate pentru cele 464 de mandate de senator și deputat Din aceștia, 44 sunt independenți: 39 pentru Camera Deputaţilor şi 5 pentru Senat.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Una dintre noutăţile pentru România la acest scrutin va fi votul prin corespondență, pentru cetățenii români din diaspora.
În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română.
Românii din străinătate care nu s-au înscris pentru votul prin corespondență pot vota ca și până acum la secții de vot deschise în străinătate. Consultați AICI lista, pe țări, cu adresele celor 417 secții de vot pe care România le organizează în străinătate.
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. O altă noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. Nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot. Completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea.