Autorităţile egiptene au anunţat arestarea a 25 de suspecţi implicaţi într-o reţea masivă de trafic de organe. De asemenea, procurorii anticorupţie au descoperit ”milioane de dolari şi lingouri de aur” în timpul percheziţiilor.
Legislaţia egipteană interzice cumpărarea de organe, dar multe persoane sărace sunt nevoite să-şi vândă organele pe piaţa neagră.
Autoritatea Administrativă de Control susţine că gruparea criminală vizată este formată din ”cetăţeni egipteni şi arabi, care profitau de pe urma persoanelor sărace şi le convingeau să-şi vândă organele pe sume modice”. Ulterior, organele erau revândute în schimbul unor sume mari de bani pe piaţa neagră.
Autorităţile egiptene susţin că este vorba despre cea mai largă reţea criminală internaţională specializată în traficul de organe.
Investigaţia s-a concentrat pe mai multe spitale şi centre medicale private, dintre care doar o parte aveau licenţă de funcţionare, unde aveau loc operaţiile de transplant şi recoltarea propriu-zisă a organelor.
Citeşte şi MAFIA ORGANELOR. Vezi cât valorează un român pe piaţa neagră
De asemenea, procurorii anticorupţie au ridicat computere şi documente în timpul percheziţiilor care au vizat zece centre medicale şi spitale private.
Există o dezbatere aprinsă în societatea egipteană cu privire la traficul ilegal de organe.
Egiptul a intrat în urmă cu şase ani în topul primelor cinci state, unde au loc transplanturi ilegale.
Legislativul egiptean a aprobat o serie de legi dure, în încercarea de a reduce piaţa neagră specializată în trafic de organe. Însă, sute de egipteni săraci îşi vând anual rinichii sau ficatul pentru a plăti datorii şi a cumpăra mâncare.
Portughezul Antonio Guterres a declarat în urmă cu patru ani că unii migranţi din peninsula Sinai sunt ”ucişi pentru a li se fura organele”. La începutul acestui an, mai mulţi traficanţi de migranţi au mărturisit în faţa procurorilor italieni că cei care nu îşi permiteau să plătească o călătorie periculoasă în Marea Mediterană erau vânduţi pentru organe în Sinai.