Ministerul Educaţiei a publicat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă şi disertaţie

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat metodologia- cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie. Examenul de licenţă/diplomă constă din 1–2 probe. Examenul de disertaţie constă în prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie. Susţinerea lucrării de disertaţie este publică şi se desfăşoară în prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei de examen şi a examinatului.
Roxana Gagiu
07 dec. 2016, 09:04
Ministerul Educaţiei a publicat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă şi disertaţie

Programele de studii universitare de licenţă organizate în baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare, se finalizează cu examen de licenţă pentru ciclul de studii universitare de licenţă sau examen de diplomă pentru învăţământul universitar de licenţă din domeniul ştiinţelor inginereşti, denumit în continuare examen de licenţă/diplomă. VEZI AICI METODOLOGIE-CADRU de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie

Pot susţine examen de licenţă/diplomă:

  • absolvenţii de învăţământ superior ai programelor de studii/specializărilor acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu existente, lichidate sau intrate în lichidare;
  • absolvenţii care au promovat examenul de selecţie, potrivit prevederilor art. 3

Instituţiile de învăţământ superior acreditate organizează şi desfăşoară examen de licenţă/diplomă la:

  • programe de studii universitare de licenţă/specializări acreditate în condiţiile legii;
  • programe de studii universitare de licenţă/specializări autorizate să funcţioneze provizoriu, pentru care au, în acelaşi domeniu de licenţă, programe de studii universitare de licenţă/ specializări acreditate.

În situaţia în care, la nivel naţional, într-un domeniu de licenţă există numai programe de studii universitare de licenţă/specializări autorizate să funcţioneze provizoriu, absolvenţii acestor programe susţin examenul de licenţă/diplomă la instituţii de învăţământ superior acreditate care au programe de studii universitare de licenţă/specializări acreditate similare, stabilite de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Examenul de licenţă/diplomă constă din 1–2 probe, stabilite de către Senatul universitar, după cumurmează:

  • proba de evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
  • proba de prezentare şi susţinere a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă.
Metodologia proprie a fiecărei instituţii de învăţământ superior acreditate va preciza, în funcție de specificul fiecărui program, numărul probelor și modul de susținere al acestora (oral, scris, probă practică).

Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă/proiectului de diplomă sunt publice. Tematica şi bibliografia se publică pe site-ul web al instituţiei de învăţământ superior.

În învăţământul superior medico-farmaceutic uman, prima probă din cadrul examenului de licenţă se constituie dintr-o componentă naţională şi, după caz, o componentă specifică. Componenta naţională se realizează sub formă de lucrare scrisă din tematica şi din bibliografia anunţate de către comisia de organizare, care va fi formată din specialişti desemnaţi de conducerile universităţilor de medicină şi farmacie acreditate.

 
Media de promovare a examenului de licenţă/diplomă trebuie să fie cel puţin 6,00. Nota de promovare per probă trebuie să fie cel puţin 5,00, indiferent de numărul probelor. Media probei/probelor, calculată ca medie aritmetică a notelor membrilor comisiei de examen, precum şi media examenului de licenţă/diplomă se determină cu două zecimale, fără rotunjire. Notele la probele orale de examen sunt numere întregi de la 1 la 10. Deliberarea comisiilor cu privire la stabilirea rezultatelor examenului de licenţă/diplomă nu este publică.
 
Rezultatele fiecărei probe, se comunică prin afișare, în termen de cel mult 48 ore de la data susținerii acesteia, la avizierul facultății organizatoare și pe pagina web al instituției de învățământ superior.

Organizarea şi desfăşurarea examenului de disertaţie

Programele de studii universitare de master, organizate în baza Legii nr. 288/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se finalizează cu examen de disertaţie.

O instituţie de învăţământ superior acreditată organizează şi desfăşoară examen de disertaţie numai pentru absolvenţii proprii, din promoţia curentă şi din promoţiile anterioare, atât de la studiile universitare de master, cât şi de la studiile postuniversitare de master.

 
Examenul de disertaţie constă în prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie. Susţinerea lucrării de disertaţie este publică şi se desfăşoară în prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei de examen şi a examinatului. Media de promovare a examenului de disertaţie trebuie să fie cel puţin 6,00. Media examenului de disertaţie se calculează cu două zecimale, fără rotunjire. Notele membrilor comisiei de examen sunt numere întregi de la 1 la 10.
 
Deliberarea comisiilor cu privire la stabilirea rezultatelor examenului de disertaţie nu este publică.
Luarea deciziilor în cadrul comisiei este reglementată prin regulamentul propriu. Rezultatele se comunică prin afișare, în termen de cel mult 48 ore de la data susținerii, la avizierul facultății organizatoare și pe pagina web al instituției de învățământ superior.
 
Diplomele pentru absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor se eliberează de către instituţia organizatoare, în termen de cel mult 12 luni de la data promovării. Până la eliberarea diplomei, dar nu mai mult de 12 luni de la data promovării, absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, adeverinţe de absolvire a studiilor.
 
Prezenta metodologie- cadru se aplică începând cu sesiunile de examene de finalizare a studiilor aferente promoţiei anului universitar 2016-2017.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
GIMNASTA SHOKO MIYATA RETRASĂ DE LA JO DE LA PARIS DUPĂ CE A FUMAT ȘI A CONSUMAT ALCOOL
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'