Oboseala și somnolența indică hipotiroidie
Deficitul de hormoni tiroidieni sau hipotiroidia este semnalată de neplăceri care nu trezesc suspiciuni până nu devin deranjante și perturbă desfășurarea activităților cotidiene.
Este vorba despre simptome ca oboseala, somnolența, lentoarea în mișcări, creșterea în greutate, constipația, problemele de memorie, deshidratarea pielii, căderea excesivă a părului. La acestea, se pot adăuga: senzația de frig, anemia și o creștere a nivelului de colesterol.
Ai slăbit brusc? E posibil să suferi de hipertiroidie!
În cazul hipertiroidiei, există un exces de hormoni tiroidieni. Din acest motiv, se ajunge la o scădere în greutate inexplicabilă, la nervozitate și agitație.
Alte semne ale tulburărilor hormonale tiroidiene sunt creșterea frecvenței cardiace (tahicardie), transpirațiile, dificultățile la înghițire sau de respirație și insomnia. „Unele forme de hipertiroidie pot determina manifestări oculare, cu senzație de nisip în ochi, hiperlacrimație și uneori exoftalmie (n.r. proeminența globului ocular în afara orbitei)”, explică medicul specialist endocrinolog Corina Chiriță.
Citeşte şi Boli care ţi se pot citi pe ten
Foamea exagerată, semn de hipoglicemie
Din cauza stresului, a unor tratamente medicamentoase sau a unei inflamații în corp, crește riscul apariției unor dereglări hormonale la nivelul glandelor (suprarenale, hipofiză, hipotalamus, pancreas endocrin, testicule sau ovare, epifiză, tiroidă, paratidoide).
Apetitul crescut și durerile de cap sunt doar câteva dintre semnele unui dezechilibru care ar trebui să te convingă de necesitatea unui control endocrinologic. De pildă, o poftă de mâncare exacerbată poate indica o scădere a zahărului din sânge (hipoglicemie). Durerile de cap, ciclurile neregulate și tensionarea sânilor arată o tulburare a balanței dintre hormonii estrogen și progesteron.
În timp ce un apetit sexual redus sugerează o scădere a nivelului de hormoni androgeni, pilozitatea excesivă (hirsutism), acneea, vergeturile demonstrează un exces de hormoni de acest tip, produși de ovare, testicule și glandele suprarenale.
Află ce simptome mai puțin știute dau tulburările tiroidiene