Însemnări astronomice străvechi confirmă faptul că viteza de rotaţie a Pământului scade

Însemnări ale astronomilor din vechime, păstrate pe tăblițe din lut ars, confirmă faptul că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe scade, conform unui material publicat miercuri de revista Proceedings of the Royal Society A, informează Live Science.
Alina Costache
07 dec. 2016, 18:52
Însemnări astronomice străvechi confirmă faptul că viteza de rotaţie a Pământului scade

În fiecare secol lungimea unei zile solare, sau perioada de timp în care planeta realizează o rotație completă în jurul propriei axe, crește cu 1,8 milisecunde, conform unui nou studiu ce pornește de la o serie de observații astronomice vechi, începând cu anul 750 î.Hr. Oamenii de știință cunosc faptul că viteza de rotație a Pământului scade din cauza frecării provocate de maree sub influența Lunii. Însă măsurătorile asupra acestui efect al mareelor au indicat că rotația Pământului ar trebui să încetinească cu 2,3 milisecunde pe secol, ceva mai mult decât rezultatul obținut în noul studiu.

Diferența dintre 2,3 milisecunde și 1,8 milisecunde, valori raportate la un interval de un secol, poate părea infimă, însă aceste fracțiuni de milisecunde sunt importante pentru a înțelege modul în care Terra s-a schimbat de la ultima Epocă glaciară, ce s-a încheiat acum 12.000 de ani, conform lui Leslie Morrison, unul dintre autorii acestui studiu, care a lucrat la Observatorul Regal Greenwich timp de aproape 40 de ani, scrie Agerpres.

Leslie Morrison și colegii săi lucrează la măsurarea vitezei de rotație a Pământului de decenii. Noul studiu este cel mai complet efort în acest sens realizat până în prezent, pentru că pornește de la înscrisuri babiloniene, iar babilonienii erau foarte buni la înregistrarea unor astfel de date, asigură Morrison.

Până în anul 720 î.Hr. această civilizație, care era localizată pe teritoriul de acum al Irakului, păstra însemnări pe tăblițe de lut scrise în cuneiformă. Atunci când arheologii au descoperit o parte dintre aceste tablete între ruinele babiloniene, în cursul secolului XIX, această limbă străveche era demult pierdută și a fost nevoie de zeci de ani de studii până s-a reușit descifrarea ei.

Din fericire pentru oamenii de știință din prezent, câteva tăblițe mai păstrează consemnări ale unor evenimente astronomice, cum ar fi eclipsele, în special cele de Soare, care se produc atunci când Luna se interpune între astru și Pământ. Aceste eclipse îi impresionau pe oamenii din Antichitate care le consemnau ori de câte ori se produceau. Astfel de evenimente astronomice provocau creșteri ale mareelor pentru că alinierea dintre Lună și Soare duce la creșterea forței de atracție exercitată asupra oceanului terestru.

Cercetătorii au adunat și înscrisuri despre vechile eclipse de Soare din China Antică, Grecia Antică și Orientul Mijlociu. Însă datele la care s-au produs aceste eclipse contravin datelor calculate dacă încetinirea rotației planetei ar fi fost provocată doar de frecarea mareică. În anul 720 î.Hr. diferența a fost de aproape 7 ore între data înscrisă pe tăblițele de lut și predicțiile științifice bazate în exclusivitate pe calculul modelelor mareice.

„Această discrepanță indică schimbările prin care a trecut Pământul în această perioadă de timp”, conform lui Morrison. Pornind de la această discrepanță echipa de cercetători a calculat cu cât a crescut durata zilelor de-a lungul secolelor.

Citeşte şi Steaua misterioasă care i-a bulversat pe cercetători

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Țara cu cel mai vechi steag din lume. Drapelul are în spate o poveste incredibilă
Capital.ro
Elena Udrea A SCĂPAT! Decizia la care nu se aștepta nimeni
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Marcel Boloș, anunț MAJOR pentru 5 milioane de pensionari
Adevarul
Viața în „orașul fantomă” din mijlocul Dunării. Porțile de Fier 2, mega-șantierul din ultimii ani ai regimului Ceaușescu VIDEO
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Plăcinte la tigaie, fără drojdie. Ingredientele vedetă din rețetă
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
BREAKING! Se întâmplă din nou! Un cioban a fost atacat de urs. L-a muşcat de picioare şi...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Legea a intrat în vigoare. S-a dat ordin de la UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Defecțiuni de propulsie la capsula Boeing Starliner: NASA amână misiuni importante
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în RĂZBOI! RUSIA a făcut OFERTA de PACE UCRAINEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!