El a precizat că supravegherea modului în care se vor desfășura alegerile se va face nu numai cu efective MAI de la nivel județean, ci și cu personal de la nivel central.
„Din dispoziția mea, în fiecare județ din țară avem câte o echipă compusă din lucrători din cadrul Corpului de Control și cadre din structura centrală a Inspectoratului General de Poliție, care lucrează alături de inspectorii șefi din fiecare județ și împreună cu ei voi asigura comanda și supravegherea tuturor măsurilor și acțiunilor care vor fi întreprinse de structurile MAI în următoarele zile. Vrem să eliminăm orice suspiciune cu privire la imparțialitate, la modul în care deciziile luate la nivel teritorial, județean de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județeană e făcut”, a afirmat ministrul de Interne, la începutul Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor.
Acesta a mai spus că la nivel zonal — Cluj, Iași, Timișoara și București — au fost constituite patru echipe cu lucrători din Corpul de Control al Ministerului de Interne care vor soluționa eventuale evenimente ce depășesc autoritatea de verificare a structurilor județene sau atunci când situația o impune.
„Nu lăsăm doar la nivel județean sarcina și responsabilitatea supravegherii pentru următoarele zile a modului în care la nivelul structurilor de interne sunt implementate toate măsurile necesare pentru asigurarea legalității modului de desfășurare a procesului electoral, ci o facem și cu o supraveghere crescută din partea ministerului”, a adăugat Dragoș Tudorache.
Mai puține incidente și sesizări decât cu ocazia altor alegeri
„În ceea ce privește asigurarea ordinii publice, până în prezent efectivele ministerului au asigurat derularea în bune condiții a 427 de manifestații electorale, organizate în 286 de localități. Ceea ce am observat cu ocazia acestui proces electoral a fost că, în general, s-au respectat măsurile și normele din cadrul legal privind modul de desfășurare a campaniei electorale. Am avut mult mai puține incidente și sesizări decât cu ocazia altor alegeri desfășurate la noi”, a afirmat Tudorache, în debutul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor parlamentare.
El a precizat că, în perioada 11 noiembrie — 8 decembrie, au fost înregistrate 308 sesizări, dintre care 26 nu s-au confirmat, 21 au fost transmise pentru competentă soluționare către AEP și una către Biroul Electoral Județean în competența căruia intra.
„Au fost sancționate contravențional 164 de persoane pentru contravenții (…) și au fost deschise 35 de dosare penale, dintre care 21 pentru coruperea alegătorilor. În această cifră sunt incluse și acele dosare la care s-a făcut referire în spațiul public de către diverși lideri politici care au văzut și au exprimat îngrijorare cu privire la modul în care ministerul urmărește aceste sesizări. Vreau să dau toate asigurările că nu a existat sesizare în această perioadă a campaniei electorale care să nu fie urmărită conform legii de structurile Ministerului de Interne”, a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, Dragoș Tudorache a anunțat că, începând de vineri, buletinele de vot vor fi distribuite către secțiile de votare. El a semnalat, însă, faptul că în județul Mureș buletinele de vot au trebuit retipărite din cauza calității proaste a primului lot primit de la contractorul cu care lucrase prefectura.