„Am stabilit împreună cu ceilalți factori și am dat dispoziție: orice fel de operațiune informatică se jurnalizează și se păstrează atât cât spune legea. Dacă e o infracțiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracțiunii. (…) Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC face vreo operațiune în sistemul informatic prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo și sunt la dispoziția justiției. Este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie într-un fel alterată voința cetățenilor”, a declarat Opriș, joi, la începutul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor.
El a arătat că există o serie de elemente de noutate menite să contribuie la o mai mare transparență a procesului de vot. În acest context, el s-a referit la procesele verbale întocmite la închiderea secțiilor de vot.
„Nu va mai exista nicio intervenție umană în acest proces, în sensul că la ora 12,00 noaptea fix toate procesele verbale completate electronic de către președinții secțiilor de vot, asistați de operatori, vor fi publicate automat de sistem într-un format în care presa și partidele îl pot prelua”, a afirmat Opriș, conform Agerpres.
De asemenea, șeful STS a vorbit despre filmarea operațiunii de numărare a voturilor, precizând că aceasta nu este „o măsură doar declarativă” și că există un sistem care să monitorizeze dacă se filmează sau nu.
„Neefectuarea acestei operațiuni de filmare este infracțiune fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secție de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcționarea aplicației de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare a activităților în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară”, a explicat Marcel Opriș.
Acesta a declarat că filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.
Potrivit șefului STS, până în acest moment s-au desfășurat două teste care au verificat inclusiv capacitatea de a filma a tabletelor. „Operatorii au fost extrem de responsabili. Din 19.047 de secții de pe întreg mapamondul, am avut 46 de operatori care din diverse motive nu au participat la cele două simulări”, a afirmat Opriș.
În ceea ce privește semnalările de vot multiplu, el a spus că acestea pleacă automat la poliție, fără a fi filtrate de sistemul gestionat de STS. „În momentul în care un CNP a fost introdus a doua oară în sistem cu intenția de a vota se generează informatic o semnalare care pleacă automat la poliție”, a susținut Marcel Opriș.