Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va putea organiza activităţi muzeale şi expoziţionale

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va putea organiza activități muzeale, memorialistice sau expoziționale, la nivel național și internațional, și va sprijini o rețea națională a memorialelor rezistenței și luptei anticomuniste, a hotărât Guvernul, în ședința de joi. De asemenea, va gestiona baze naționale de date privind biografia comunismului românesc, monumentele și spațiile memoriale, luptătorii anticomuniști și victimele comunismului.
Iulian Tudor
08 dec. 2016, 14:52
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va putea organiza activităţi muzeale şi expoziţionale

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va avea atribuții și cu privire la identificarea rețelei ideologice și a colaborărilor la nivel internațional promovate de Partidul Comunist Român și de responsabilii pentru ideologia și propaganda statului totalitar. Altă atribuție este aceea de a aduce la cunoștința opiniei publice, prin activități specifice, rolul activiștilor de partid, militarilor, angajaților civili și magistraților care au lucrat în cadrul aparatului represiv de partid și de stat, se arată în comunicatul emis de Guvern.

Stabilirea obiectivelor generale ale Institutului și analizarea rezultatelor obținute se realizează de un Consiliu Științific, din care face parte câte un reprezentant al Arhivelor Naționale ale României, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, precum și personalități ale lumii academice și civice.

Consiliul Științific se întrunește de câte ori este necesar, iar deciziile se iau cu o majoritate de jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți la întrunire. Numărul maxim al membrilor Consiliului Științific este de 17, inclusiv președintele Consiliului Științific. Președintele și membrii Consiliului Științific nu sunt remunerați. Calitatea de membru al Consiliului Științific se poate retrage de către președintele Consiliului Științific la cererea celui care o deține sau la propunerea președintelui Consiliului Științific, cu întrunirea voturilor a jumătate plus unu din numărul membrilor Consiliului Științific.

Alte modificări se referă la înființarea postului de vicepreședinte al IICCMER, numit și eliberat din funcție prin decizie a primului-ministru, la propunerea președintelui executiv.

Vicepreședintele coordonează activitatea din cadrul institutului referitoare la exilul românesc.

Institutul este condus de un președinte executiv, numit și eliberat din funcție prin decizie a primului-ministru, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată a mandatului. În activitatea sa, președintele executiv este ajutat de un vicepreședinte și de un Comitet director format din persoanele care ocupă funcții de conducere în cadrul institutului.

Institutul poate folosi pentru desfășurarea activității sale bunuri materiale primite de la persoane fizice și juridice, din țară și străinătate, sub formă de donații, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
Ce a găsit un bărbat din Neamț într-o fântână la care lucra. A venit imediat poliția
Capital.ro
Ordin de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în toate statele UE. Trebuie să raporteze
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Românii dau năvală la Lidl pentru acest produs. E delicios și APROAPE GRATIS!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Război pe legea RCA. Ce îi așteaptă pe șoferii români
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu termopane la bloc. Sunt obligați prin lege. Amenda e 4000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Polițist din Sibiu reținut după agresarea unui șofer în trafic
MediaFlux
Pensiile se CALCULEAZĂ din nou! ANUNȚUL Șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...