„Trebuie menținută independența Justiției, dar trebuie dată putere mult mai mare Inspecției judiciare care să poată rezolva și contestațiile justițiabililor. (…) Să nu mai ajungem la CEDO să ne vină de acolo soluții și amenzi. Le putem rezolva pe plan intern cu o Inspecție judiciară puternică și care poate aplica și sancțiuni magistraților în baza unei legi a răspunderii magistraților”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.
El a adăugat că nu se referă neapărat la sancțiuni financiare pentru magistrați. „Se pot da sancțiuni administrative atunci când se fac erori în urmărirea penală sau în ancheta judecătorească în așa fel încât să existe și un stimulent pentru magistrați să fie mult mai atenți”, a spus Băsescu.
PMP propune și schimbarea procedurii legale prin care procurorii sunt trecuți fără examen la o instanță, devenind astfel judecători.
„Suntem împotriva procedurii legale de până acum ca procurorii să treacă fără examen, să se transforme în judecători. Avem cazuri de procurori de la Parchetul General care, peste noapte, s-au făcut judecători la Înalta Curte. Sunt două meserii diferite. Una este meseria de acuzator public și alta este meseria de judecător care face dreptate, conform legii, care aplică legea. De aceea, cred că trecerea de la procuror la judecător trebuie să se producă, (…) astfel încât un procuror de Parchet General începe de la un tribunal sau de la o judecătorie noua carieră de judecător. Nu transferi direct de la Parchetul Înaltei Curți la ÎCCJ. (…) Trebuie revăzută această legislație”, a punctat Traian Băsescu.
El a menționat ca prioritate a PMP și punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea la 300 a numărului de parlamentari, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum și alegerea președinților de consilii județene prin vot direct.
Băsescu a afirmat că în plan guvernamental sunt necesare reforme în trei zone: refacerea trendului pozitiv al natalității, Educație și Sănătate.
„Fără să declanșăm un proces major de reformare și de îndreptare a situațiilor din aceste trei zone, România riscă să fie o țară fără un viitor garantat pozitiv”, a susținut liderul PMP.
El a spus că un alt obiectiv vizează Agricultura, pe cel puțin două componente — finalizarea lucrărilor de infrastructură mare, cum ar fi canalul Dunăre-București și Siret-Bărăgan, și crearea unui sistem atractiv de creditare pentru fermierii români care doresc să cumpere terenuri agricole.
Liderul PMP a vorbit și despre necesitatea finalizării proiectelor de infrastructură pe cele trei coridoare paneuropene — IV, VII și IX—, care sunt finanțabile din bani europeni.
Băsescu s-a referit și la necesitatea demarării unui program masiv de reîmpădurire a suprafețelor defrișate.
El a reluat și propunerea ca distribuția venitului suplimentar la buget rezultat din creșterea economică să se facă ca o „Sfântă Treime”: o treime pentru creșteri de salarii și ajutoare sociale, una pentru investiții, pentru dezvoltarea țării, și o alta pentru Educație și Sănătate.
„Teoria PSD-ului și a PNL-ului: să se vadă în buzunare, este doar o minciună electorală. (…) Țara are nevoie și de dezvoltare și de Educație și de Sănătate”, a afirmat președintele PMP.
El a reamintit și „obiectivul de țară” asumat de PMP — unirea cu Republica Moldova.