S-a deschis o linie telefonică unde românii pot reclama corupţia din spitale

O linie telefonică la care pacienţii şi cadrele medicale pot reclama cazurile de corupţie din spitale a fost lansată vineri de către Ministerul Sănătăţii. Ministrul Vlad Voiculescu compară corupţia din sistemul de sănătate cu o pânză de păianjen pe care "pândesc păianjeni feudali, fără scrupule, care fac din viaţa pacienţilor şi din sănătatea acestora o afacere” şi spune că Ministerul Sănătăţii are o capacitate scăzută de a descoperi toate cazurile de corupţie, astfel că se bazează pe pacienţi şi pe cadrele medicale.
Filip Stan
09 dec. 2016, 12:36
S-a deschis o linie telefonică unde românii pot reclama corupţia din spitale

„Un nou pas vine astăzi, în lansarea liniei verzi anticorupţie, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, mai exact cu Direcţia Generală Anticorupţie, cu Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cu Direcţia Naţională Anticorupţe. Orice român va putea sesiza telefonic cazurile de corupţie din sistemul sanitar, de la cazuri de condiţionare a actului medical, până la concursuri de angajare trucate sau achiziţii cu dedicaţie, orice va putea fi raportat prin linia verde anticorupţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, vineri, la lansarea acestei linii telefonice.

El a precizat că dispeceratul va fi administrat de către Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne, care va primi automat inclusiv sesizările pacienţilor trimise prin chestionarele sms. Numărul de telefon la care pacienţii şi personalul medical vor putea suna este 0800806806.

Potrivit news.ro, ministrul a adăugat că echipa GovITHub lucrează în prezent la un portal de sesizări, unde atât personalul medical, cât şi pacienţii vor putea raporta anonim nereguli din sistemul sanitar.

Vezi si: Sponsorizările în sistemul public de sănătate, subiect de dezbatere la Ministerul Sănătăţii

„Aproape în fiecare săptămână de când sunt ministru am semnat trimiterea unui dosar de posibilă corupţie către Parchet, către DNA sau către alte autorităţi competente”, a susţinut Vlad Voiculescu, adăugând că Ministerul Sănătăţii are, încă, o capacitate scăzută în ceea ce priveşte descoperirea cazurilor de corupţie.

Acesta a comparat corupţia din sistemul de sănătate cu o pânză de păianjen pe care „pândesc păianjeni feudali, fără scrupule, care fac din viaţa pacienţilor şi din sănătatea acestora o afacere”.

„Capacitatea Ministerului Sănătăţii de a descoperi toate cazurile de corupţie este încă scăzută. De aceea, ne bazăm pe pacienţi şi pe personalul medical să ne ajute să ţinem lumina aprinsă. Mii de profesionişti din spitale încearcă să îşi facă meseria corect, dar de multe ori sunt afectaţi de această pânză de păianjen. Dar pânza de păianjen se rupe uşor atunci când este scuturată. Dacă o împungi cu degetul, se face lumină şi fiecare păianjen se ascunde în colţul lui. Din păcate, există riscuri pentru oricine face asta, pentru că păianjenii pot fi otrăvitori. De cele mai multe ori, însă, sunt doar foarte urâţi”, a spus Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre transparentizarea realizată de minister cu ajutorul echipei GovITHub, prin care toate informaţiile legate de contractele de achiziţii publice ale spitalelor, de infrastructura şi de echipamentele din spitale, legate de buget şi cheltuieli, precum şi de rezultatele chestionarelor de măsurare a satisfacţiei pacienţilor şi declaraţiile de avere şi interese ale medicilor vor fi publicate pe internet.

„Pentru prima dată, există o reglementare legislativă unitară cu privire la transparentizare. Toate informaţiile sunt agregate pe pagina web transparenta.ms.ro, în curs de dezvoltare de către echipa GovITHub. Pentru a putea fi analizate cu uşurinţă de către jurnalişti şi societatea civilă, informaţiile vor fi accesibile în format deschis, fără excepţie. Pentru prima dată, contractele de achiziţii publice şi cele care implică utilizarea patrimoniului public încheiate de spitale, de către serviciile judeţene de ambulanţă, de către instituţiile din subordinea Ministerului Sănătăţii, toate vor fi publicare pe internet. De asemenea, pe aceeaşi pagină vom agrega informaţii cu privire la infrastructura şi echipamentele din spitale, la execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, la rezultatele chestionarului de măsurare a satisfacţiei pacientului prin sms, la declaraţiile de avere şi interese şi sponsorizările primite de medici de la industria farmaceutică”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a mai precizat că va fi transparentizat inclusiv concursul pentru managerii de spitale, iar toate posturile disponibile spitale vor fi publicate şi ele pe internet.

„O altă măsură de transparentizare a funcţionării spitalelor este eliminarea condiţiilor restrictive şi transparentizarea organizării concursului pentru manageri de spitale, la care acum pot participa presa, publicul şi reprezentanţii pacienţilor. Toate posturile disponibile în spitale se publică pe posturi.gov.ro şi orice funcţie de conducere în spitale se ocupă prin concurs. Pentru a îmbunătăţi capacitatea ministerului de a combate corupţia, strategia naţională anticorupţie adoptată anul acesta prevede dublarea capacităţii corpului de control şi a compartimentului de integritate, precum şi realizarea unui mecanism comun de control al Ministerului Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a adăugat Vlad Voiculescu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schimbare majoră la SGR care se aplică la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Dispare garanția de 50 de bani, ce vor primi oamenii în schimb
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Marea Autostradă, aproape gata. Se va circula ca pe circuitul de Formula 1
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul